Eestlased on investeerimispetturitele kerge saak

Merike Lees
Copy
Investeerimine.
Investeerimine. Foto: Chris Liverani/ Unsplash
  • Eestlased säästavad juba sama palju raha kui muud eurooplased
  • Kogutud raha hoitakse pangahoiustel, kuid aina enam investeeritakse ka mujale
  • Riskidele pööratakse veel vähe tähelepanu

Vältimaks investeerimispettuse ohvriks langemist, tuleb kontrollida investeerimisfirma tausta ja viia end riskidega kurssi, sest kaotatud raha tagasisaamise võimalused on nullilähedased.

Finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juhi Mari Puusaag-Tamme sõnul on oluline enne investeerimisotsuse langetamist konsulteerida spetsialistiga ning kontrollida Finantsinspektsiooni kodulehelt, kas ettevõttel on olemas tegevusluba.

«Kahjuks on mõned inimesed investeerinud või kasutanud tegevusloata ettevõtte teenuseid ning on hiljem rahast ilma jäänud. Raha tagasi saamise tõenäosus on sel juhul nullilähedane,» märkis Puusaag-Tamm Finantsinspektsiooni ja Eesti Panga korraldatud pensionireformiteemalisel rahatarkuse veebiseminaril.

Naisinvestorite eeskõneleja ja investori Kristi Saare sõnul vajab eestlaste finantskirjaoskus veel tugevat tõuget, kuid huvi säästmise ja investeerimise vastu on kasvanud.

«Kuigi nn peost suhu elavaid inimesi on Eestis veel palju, siis positiivne on see, et inimeste huvi säästmise ja investeerimise vastu kasvab. Kuid pelgalt huvist ei piisa, investeerida tuleb targalt, ennast ette valmistades ning kõiki riske teades,» märkis Saare.

Eesti Panga ökonomisti Taavi Raudsaare sõnul on kriisid õpetanud inimestele seda, kui vajalik on säästude olemasolu.

«Sissetulekute ja teadlikkuse kasv on pannud eestlased säästma tänasel päeval pea sama suure osa oma sissetulekutest nagu muu Euroopagi, viimastel aastatel keskmiselt ligikaudu 10% sissetulekust» märkis Raudsaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles