Kaupmeeste käive kasvas aprillist jõudsalt

PM Majandus
Copy
Pilt on illustreeriv,.
Pilt on illustreeriv,. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Statistikaameti andmetel oli jaekaubandusettevõtete müügitulu aprillis 656 miljonit eurot. Võrreldes eelmise aasta aprilliga suurenes müügitulu püsivhindades 23% ja eelkõige mõjutas kasvu nii kauplejate kui ka ostlejate kohanemine koroonakriisist tingitud piirangutega.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Jaanika Tiigiste sõnul avaldas müügitulu kasvule mõju eelkõige eelmise aasta aprilli väga madal võrdlusbaas ja inimeste muutunud käitumisharjumused. «Nii möödunud kui ka selle aasta aprillis olid kaubanduskeskused suletud, praegu olid aga kaupmehed piiranguteks paremini ettevalmistunud ja avasid välimüügialasid, e-poode ja tegid ukselt müüki. Samuti liikusid inimesed rohkem, mistõttu suurenes ka mootorikütuse jaemüügiga tegelevate ettevõtete müügitulu,» lisas Tiigiste.

Tööstuskaupade kaupluste müügitulu kasvas eelmise aasta aprilliga võrreldes 29% ja suurenes kõigil tegevusaladel. Enim ehk 57% suurenes müügitulu muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmete, telekommunikatsiooniseadmete, raamatute, sporditarvete, mängude, mänguasjade, lillede, istikute ning muuga. Keskmisest enam ehk 45% suurenes müügitulu veel ka kasutatud asjade kauplustes ja väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüügil) ning 31% posti või interneti teel kaupu müüvates kauplustes.

Kütusemüüjate tulu kasvas 40%

Toidukaupade kaupluste müügitulu kasvas eelmise aasta aprilliga võrreldes 12% ning mootorikütuse jaemüügiga tegelevate ettevõtete müügitulu 40%.

Märtsiga võrreldes vähenes jaekaubandusettevõtete müügitulu aprillis 1%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal suurenes aga müük eelmise kuuga võrreldes 1%.

Selle aasta nelja esimese kuuga kasvas jaekaubandusettevõtete müügitulu eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 9%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu.
Jaekaubandusettevõtete müügitulu. Foto: Statistikaamet.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles