Tallinna börsil on käimas kolmas buum

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tallinna Sadama esimese kauplemispäeva börsikell. Sadamaoperaatori aktsiaid märkis pea 14 000 investorit. Börsikella helistasid Tallinna Sadama juht Valdo Kalm ja toonane peaminister Jüri Ratas.
Tallinna Sadama esimese kauplemispäeva börsikell. Sadamaoperaatori aktsiaid märkis pea 14 000 investorit. Börsikella helistasid Tallinna Sadama juht Valdo Kalm ja toonane peaminister Jüri Ratas. Foto: Foto: Joakim Klementi/eesti Meedia

Tallinna börs alustas oma 25 aastani jõudnud ajalugu fööniksina, tõustes esimese 14 kuuga päikesele liiga lähedale, mistõttu kõrvetas tiivad ja prantsatas maalähedasele orbiidile. Veerandsaja aasta jooksul on kohalik börs üle elanud kaks suurt buumi krahhi ning võib öelda, et praegu on käimas kolmas buum. Igatahes aasta algusest on börsiindeks OMXT kerkinud juba viiendiku võrra.

Kuid seekordne buum on eelmisest kahest erinev. Kui meie börsiajaloo esimese buumi ajal 1996. aasta lõpust kuni 1997. aasta hilissuveni ning teise buumi ajal, mis toimus selle sajandi esimese kümnendi keskel, olid börsiinvestoriteks peamiselt institutsionaalsed investorid ehk investeerimisfondid ja jõukamad elanikud, siis nüüd on börsil tegijad väikeinvestorid paljud neist on üsna noored.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles