Pevkur: meil ei ole vähimatki soovi töötukassat riigistada

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalminister Hanno Pevkur
Sotsiaalminister Hanno Pevkur Foto: Stanislav Moshkov

Vaatamata sellele, et riik on töötukassa varad otsustavalt enda kätte võtnud, ei ole sotsiaalminister Hanno Pevkuri kinnitusel valitsusel soovi töötukassat riigistada ning töötukassa peaks jätkama avalik-õigusliku juriidilise isikuna.

Vaidlused töötukassa varade ümber on päädinud sellega, et 15. aprillil võib töötukassa juhatusest ilma jääda. Nimelt lõppevad siis juhatuse volitused, mida peaks pikendama nõukogu. Nõukogu on aga otsustusvõimetu, kuna tööandjad ja ametiühingud on sealt lahkunud.

Tüli sai alguse sellest, et valitsus arvas töötukassa reservid riigikassa hulka ning ei soostunud nõukogu otsusega töötuskindlustuse maksemäära langetada.

«Valitsus on olnud seisukohal, et sotsiaalpartnerlus ei ole rahade paigutamise küsimus,» märkis aga Pevkur Vikerraadio saates reporteritund.

Tema kinnitusel ei ole riigikassa maksumaksja raha hoidmiseks teps mitte kehvem, kui välismaised fondid, kus haigekassa raha seni hoiti ning töötukassal on jätkuvalt sama pädevus raha kasutamiseks ja teenuste osutamiseks.

Samas tunnistas Pevkur, et see protsess, kuidas tööturu osapooli kavast teavitati, oleks võinud olla ladusam.

Tööandjad on vastuseks valitsuse sammudele aga oma esindajad töötukassa nõukogust tagasi kutsunud ning tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis on varem arvamust avaldanud, et juhul, kui töötukassa nõukogul sisulist otsustusõigust ei ole, siis oleks mõistlikum avalik-õiguslikust töötukassast loobuda ning taastada riiklik tööturuamet.

Ametiühingute keskliidu juht Harri Taliga märkis Reporteritunnis, et kõik tööelu puudutavad küsimused peaksid olema kolmepoolsete läbirääkimiste teema.

«Asjad tuleks otsustada kokkulepetega. Kokkulepe tähendab, et üksi osapool ei saa kõike, mida ta tahab, aga kõik saavad midagi. Kokkulepe sünnib nii, et kõik neelavad selle alla,» märkis Taliga, valitsuse sammud töötukassa varadega olid tema sõnul aga sellised, mida polnud võimalik kuidagi alla neelata.

«Põhihäda on selles, et töötukassa on valitsuse taskupank,» tõdes ta.

Ka Pevkur kinnitas, et kõige mõistlikum oleks, kui töötukassa jätkaks senisel kujul. «Nii nagu erinevate otsuste tegemisel hariduses on ka töötukassas vaja nii tööandjate kui ametiühingute seisukohti,» märkis ta.

Olen Pevkuriga nõus, ka mulle ja ametiühingutele meeldib töötukassa avalik-õigusliku isikuna, aga seda mitte pelgalt vormi vaid ka sisu poolest. Kui sellest püütakse järele jätta ainult kest, kui sõltumatust reaalselt ei eksisteeri, siis läheb asi rappa. Mina saan aru, et Ilves pidas just seda silmas, kui ta töötukassast külastas,» kommenteeris Taliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles