Šveits lõpetas lepingupaketi läbirääkimised Euroopa Liiduga

Copy
Euroopa Komisjoni hoone Brüsselis.
Euroopa Komisjoni hoone Brüsselis. Foto: Jochen Tack via www.imago-images.de/imago images/Jochen Tack

Šveits teatas kolmapäeval, et lõpetab pikalt veninud koostööleppe läbirääkimised Euroopa Liiduga.

President Guy Parmelin ütles Bernis ajakirjanikele, et Šveits lõpetab raamlepingu läbirääkimised. See otsus võib ohustada riigi suhteid oma suurima kaubanduspartneriga.

Brüssel ei teinud saladust oma kannatamatusest lüüa lukku raamlepe, et ühtlustada lepingupakett, mille üle on läbi räägitud viimased 13 aastat.

Parmelin kohtus aprilli lõpus Brüsselis Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeniga, kuid läbirääkimistel jõuti ummikusse, kui EL keeldus järele andmast Parmelini nõudmistele jätta lepetest välja riigiabi puudutavad sätted, palgakaitse ning liikumisvabadus.

Oma avalduses teatas Šveitsi valitsus ehk liidunõukogu, et tegi kolmapäeval kokkuvõtte kõneluste tulemustest. «Võtmeküsimustes on Šveitsi ja ELi vahel põhimõttelised erimeelsused,» öeldakse avalduses. «Seetõttu pole täidetud lepingu allkirjastamise tingimused. Liidunõukogu võttis täna vastu otsuse lepingut mitte allkirjastada ning andis sellest ka ELile teada.»

Otsus lõpetab läbirääkimised, teatati avalduses.

Euroopa Komisjon teatas, et tal on Šveitsi otsuse pärast kahju, sest raamleppe puudumine võib kõigutada Šveitsi suhteid Euroopa Liiduga ajal, mil üle poole Šveitsi ekspordist liigub seda ümbritsevasse ühendusse.

Raamlepe koondaks viis suuremat lepingut kokku 120 ELi ja Šveitsi-vahelisest lepingust, muu hulgas ligipääsu ühisturule ning täpsustaks sellega seotud Šveitsi ja ELi seadusandlust.

Alates 2008. aastast on EL nõudnud, et Šveits peab enne uute kahepoolsete lepingute sõlmimist sõlmima raamlepingu.

Hoolimata kolmapäevasest otsusest teatas Bern, et soovib pidada Brüsseliga poliitilisi läbirääkimisi. «Liidunõukogu usub, et koostöö hoidmine ning juba kehtivate lepingute süstemaatiline järgimine on nii Šveitsi kui ka Euroopa Liidu huvides,» kinnitas valitsus. «Seetõttu soovib liidunõukogu alustada Euroopa Liiduga poliitilist dialoogi jätkuva koostöö osas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles