WhatsApp blokeeris kümnete palestiina ajakirjanike kontod

Copy
Rakendus WhatsApp.
Rakendus WhatsApp. Foto: THOMAS WHITE/REUTERS/Scanpix

Facebookile kuuluv sõnumirakendus WhatsApp on blokeerinud Gaza ja Hamasi konflikti järel mitmekümne palestiina ajakirjaniku kontod, ütlesid reporterid.

Veidi pärast 11 päeva kestnud konflikti lõpetanud vaherahu jõustumist reedel said kaks uudisteagentuuri AFP Gaza büroo ajakirjanikku WhatsAppis teate, et nende kontod on blokeeritud.

Kontode blokeerimisest teatasid ka teised ajakirjanikud Gazas, aga ka Jeruusalemmas ja okupeeritud Läänekaldal. Kataris baseeruv uudistekanal Al Jazeera teatas, et selle töötajate kontod taastati pärast kaebust WhatsAppi emafirmale Facebookile.

Palestiina ajakirjanike liidu asepresident Tahseen al-Astall ütles, et blokitud oli umbes saja Gaza ajakirjaniku konto.

Vabaühendus Arab Center for the Development of Social Media teatas, et WhatsAppi kontode blokeerimine ei olnud isoleeritud vahejuhtum. Ühenduse teatel tuvastati perioodil 6.-19. mai 500 juhtumit, kus palestiinlaste digiõigusi rikuti.

«Sisu ja kontosid eemaldati, vähendati ja piirati, teemaviiteid peideti ja arhiveeritud sisu kustutati,» öeldi avalduses.

Juhtumitest 50 protsenti puudutasid Instagrami, 35 protsenti Facebooki, 11 protsenti Twitterit ja üks protsent TikToki, teatas vabaühendus. Vabaühenduse aktivisti Mona Shtaya sõnul on viimastel nädalatel nähtud «palestiinlaste digiõiguste vastast eskalatsiooni».

Sotsiaalmeedia on palestiinlaste jaoks oluline vahend, kuivõrd paljud ei pea tavameedia kajastusi kriisi kohta piisavaks.

Konflikt puhkes seoses palestiina perekondade väljatõstmisega nende kodudest okupeeritud Ida-Jeruusalemmas, et teha ruumi juudiasunikele.

Iisraeli õhulöökides Gazale hukkus 254 palestiinlast, nende seas 66 last. Vigastada sai 1900 inimest.

Gaza relvarühmituste raketitules hukkus Iisraeli poolel 12 inimest, nende seas laps, indialane ja kaks Tai kodanikku. Vigastada sai 357 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles