Belgia majandus libises langusse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Belgia lipp.
Belgia lipp. Foto: SCANPIX

Belgiast sai kolmas euroala riik, mis pidi tunnistama majanduslangust: lisaks mullusele kolmandale kvartalile langes sisemajanduse kogutoodang (SKT) ka 2011. aasta viimase kolme kuu jooksul.

Enne Belgiat olid kahel või enamal järjestikusel kvartalil langenud Portugali ja Kreeka majandused. Lähinädalatel see seltskond ilmselt kasvab, kuna eelmise aasta andmed alles laekuvad.

Belgia SKT kuivas neljandas kvartalis kokku 0,2 protsenti, kolmanda kvartali langus oli 0,1 protsenti.

Neljas kvartal oli Belgia jaoks tormiline. Pärast 18 kuud väldanud poliitilist patiseisu sai riik lõpuks ometi endale valitsuse. Samal ajal tuli riigistada Dexia panga Belgia osakond, lisaks langetas Standard & Poor's Belgia reitingut.

Analüütikute hinnangul oli loidude tulemuste peasüüdlaseks aga eurokriisi «tagasitulek».

«See [langus] pole ilmtingimata Belgia endaga seotud. Maailmamajandus on aeglustunud, eriti märgatav on see euroalas. See aga mõjutab Belgiat kui ekspordiriiki,» ütles ING analüütik Peter Vanden Houte.

Belgiat peetakse mõnikord Euroopa, eriti aga Saksa majandustervise varajaseks indikaatoriks. Viimane kasutab oma tehaste varustamiseks Belgia eksporti.

Ülejäänud euroala avaldab oma neljanda kvartali SKT andmed 15. veebruaril.

Võlaturgude usk Belgiasse lõi 2011. aasta viimases kvartalis kõikuma. Lõhe Belgia ja Saksa riigivõlakirjade tootluste vahel rebenes novembris 3,5 protsendi peale, seades küsimuse alla Belgia riigirahanduse jätkusuutlikkuse.

Tänaseks on vahe kahanenud poole väiksemaks, kuna hirm euroala ellujäämise pärast on mõnevõrra järele andnud.

Copyright The Financial Times Limited 2012
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles