Inimeste liikumisaktiivsus kasvas mai alguses märgatavalt

PM Majandus
Copy
Mai alguses said toidu- ja joogikohad hakata välialadel taas kliente teenindama.
Mai alguses said toidu- ja joogikohad hakata välialadel taas kliente teenindama. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Telia värske liikuvusandmete analüüs näitab, et mai alguses, mil leevenesid koroonapiirangud, kasvas inimeste liikumisaktiivsus Eestis tervikuna märkimisväärselt.

Telia võrdles inimeste liikumisaktiivsust mai esimesel täispikal nädalal (3. kuni 9. maini) aprilli viimase nädalaga (26. aprillist 2. maini) ja andmetest nähtub, et maikuu alguses kerkis inimeste liikumisaktiivsus mitmetes piirkondades kuni mitukümmend protsenti. Suuremates linnades kasvas inimeste aja veetmine koguni 40 protsenti, mis näitab, et varasemast enam viibiti koolis, tööl, kauplustes jne.

Telia Eesti ärikliendiüksuse juhi Holger Haljandi sõnul oli liikumisaktiivsuse kasv olukorda arvestades loogiline ja ootuspärane.

«Kuna alates 3. maist sai osa kooliõpilasi asuda taas kontaktõppele, avati kauplused ning toitlustusasutused said hakata kliente teenindama välialadel, väljendus see koheselt ka inimeste liikumisaktiivsuses,» selgitas Haljand.

Näiteks Tallinnast liiguti teistesse piirkondadesse 18 protsenti enam kui nädala eest ning enim kasvas liikumisaktiivsus linnaga piirnevate valdade suunas. Nii kasvas reiside hulk Tallinnast Rae valda 24 protsenti, Saue valda 23 protsenti ja Viimsi valda 21 protsenti. Sarnased suurusjärgud olid ka lähivaldadest Tallinna suunas liikumise puhul.

Veel enam kasvas inimeste liikumisaktiivsus Tartu piirkonnas. Tartust liiguti teistesse Eesti piirkondadesse mai alguses koguni 24 protsenti rohkem kui aprilli lõpus. Narva-suunalise liikumise kasv oli seevastu märksa tagasihoidlikum, suurenedes mai alguses vaid nelja protsendi võrra.

Telia liikuvusanalüüsi koostamisel on kasutatud Telia Crowd Insights platvormi, mis võimaldab analüüsida mobiilivõrgu anonüümsete koondandmete põhjal üldisi grupeeritud liikumismustreid, samuti üldiste liikumisharjumuste muutust. Ühegi konkreetse inimese asukoht ega liikumismustrid pole seejuures nähtavad ega ka tuvastatavad, kuna kasutatud on üksnes anonüümitud ja grupeeritud koondandmeid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles