Eesti sai koroonakriisi ületamiseks üle 170 miljoni, mis tahetakse kuuga kasutusse võtta

PM Majandus
Copy
Esimese nelja kuuga on Eestis tasutud 804 miljonit eurot makse.
Esimese nelja kuuga on Eestis tasutud 804 miljonit eurot makse. Foto: Ibrahim Boran/ Unsplash

Euroopa Komisjon kiitis heaks Eestile 173,25 miljoni euro suuruse toetuse kriisirahastust REACT-EU. Summat kasutab Eesti peaasjalikult koroonaviirusega võitlemiseks ja kriisi majanduslike tagajärgede leevendamiseks.

«Saame anda pikalt oodatud kriisiabi tervishoiule - Hiiumaa, Järvamaa, Põhja Eesti Regionaalhaiglale, vaktsiinide hankimiseks ja testimise korralduseks. 17,5 miljonit eurot saab tuge turismisektor. Pärast Euroopa Komisjoni otsust on võimalik ministeeriumitel nüüd kibekiiresti teha kõik vajalikud ettevalmistused toetuste väljamaksmiseks,» ütles rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. «Eesmärk on, et raha jõuaks reaalselt kasutusse kuu aja jooksul».

Suurim osa majanduse elavdamiseks

Kõige suurem osa kriisivahenditest, pea 72 miljonit eurot, läheb majanduse elavdamiseks, sealjuures saab 17,7 miljonit eurot toetust turismisektor. Tuge saab ka Eesti ettevõtete rahvusvaheline konkurentsivõime, uute toodete, teenuste ja tehnoloogiate välja töötamine ning ärimudeli muutused COVID-19 kriisist väljumiseks.

COVID-19 tõrjumiseks ja valmisoleku tagamiseks suunab Eesti 64 miljonit - sealhulgas läheb üle 25 miljoni vaktsiinide soetamiseks ja vaktsineerimise korraldamiseks. REACT-EU vahenditest rahastatakse ka testimist, seireuuringute läbiviimist, üldhooldekodude kohandamist COVID-laadsete nakkuste leviku tõkestamiseks ning haiglate toimepidevuse ja kriisideks valmisoleku tõstmist.

Kokku üle 24,6 miljoni euro läheb ka tervishoiusektori tugevdamiseks. Muuhulgas renoveeritakse Euroopa Liidu vahendite abil haiglaid, näiteks Põhja-Eesti Regionaalhaigla B-korpust ja verekeskust, Tartu Ülikooli Kliinikumi A-korpust ning Järvamaa Haigla ja Hiiumaa Haigla erakorralise meditsiini osakondi.

Tööturuteenused saavad 9 miljonit

Üheksa miljonit suunab Eesti tööturuteenustesse. Soodustatakse inimestele tööle jäämist ja tööturul püsimist. Töötutele ja riskirühmadele pakutakse koolitusi, ümberõpet ja muid teenuseid. Lisaks koolitatakse sotsiaalteenuseid pakkuvaid asutusi nagu hooldekodud ja päevakeskused COVID-iga toimetulekul, tervishoiutöötajate järelkasvu tagamiseks toetatakse praktika läbiviimist ning pakutakse kriisinõustamist ja ohvriabi.

Rakenduskavale lisaks valmistab Eesti ette ka kava peamiselt toiduabi sisaldava enim puudust kannatavate inimeste abifondi FEAD kasutamiseks. Valitsus on teinud ettepaneku REACT-EU vahenditest toiduabile eraldada 4,5 miljonit eurot.

Eesti esitas REACT-EU vahendite kasutamiseks vajaliku perioodi 2014-2020 ühtekuuluvuspoliitika vahendite rakenduskava muudatuse ametlikult 30. aprillil, Euroopa Komisjon kinnitas selle 12. mail. Toetuse kasutuselevõtuks peavad ministrid kinnitama toetuse andmise tingimuse õigusaktid oma valdkonnas. Osaliselt, näiteks vaktsineerimise rahastamiseks on toetusraha juba kasutusele võetud.

Eesti kava REACT-EU vahendite kasutamiseks.
Eesti kava REACT-EU vahendite kasutamiseks. Foto: Kuvatõmmis.

Lisaks reedel kinnitatud 173,25 miljonile eurole hõlmab Eestile eraldatud toetus ka 4,5 miljonit eurot lisaraha abifondist FEAD, mille rakenduskava muudatus on koostamisel:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles