Kas tuleviku kindlustamiseks valida kindlustuspension või fondipension?

Compensa Life
Copy
Foto: Compensa Elukindlustus

Elus on kõik pidevas muutumises. Ajaga muutub meid ümbritsev ja muutume ka ise. Igapäevaselt toimetades ei pane me tähelegi, kuidas aeg lendab ja veel vähem mõtleme sellele, et me kõik saame kord vanaks ning ei saa enam ise oma asjadega hakkama. Kuigi pensionile jäämine tundub kauge tulevikuna, tuleb vanaduspõlve jaoks teha teadlikke samme ja valikuid juba täna.

Selleks, et tänased tööealised saaksid vanaduspõlves paremini hakkama, loodi kunagi pensioni teine sammas. Seoses pensionireformi ja kohustusliku kogumispensioni seaduse muudatustega on teine sammas tänaseks kõigile vabatahtlik. Pealtnäha lihtsas skeemis, mille eesmärgiks on raha kogumine iseendale elamisväärse vanaduspõlve jaoks, on mitmeid nüansse, mida tasub teada.

Nimelt saab iga pensioniikka jõudnu valida, kas ta soovib tulevikus saada fondipensioni või kindlustuspensioni. Lisaks on võimalik kogunenud summa ka korraga välja võtta. Enda jaoks parimate otsuste tegemisel tasub teada, millised võimalused ühe või teise valikuga kaasnevad. Eelkõige tasub teada kindlustus – ja fondipensioni erinevustest.

Kindlustuspensioni puhul saab valida eluaegse või tähtajalise pensioni vahel. Mõlema variandi puhul garanteeritakse kindla summa väljamaksmine ja selle tulemusena saab pensionär igas kuus arvestada konkreetse rahasummaga. Eluaegse pensionilepingu puhul on kindlustusseltsil kohustus maksta pensioni kuni pensionäri elu lõpuni. Valides tähtajalise pensioni, tehakse väljamakseid kokkulepitud perioodi lõppemiseni. Siinkohal tasub teada, et pensioni suurust mõjutavad nii lepingus garanteeritud intress kui ka statistilised suremustabelid.

Kindlustuspensioni lepingu sõlmimisel lepitakse kokku regulaarse pensionimakse suurus, väljamaksete sagedus (kord kuus või kvartalis) ja soovi korral lisatakse garanteeritud periood. Kindlustuspensioni lepingu sõlmimisel on võimalik realiseerida ka ainult osa teise sambasse kogunenud varast ja võtta ülejäänu välja näiteks ühekordse väljamaksena.

Reeglina ei ole kindlustuspension päritav. See tähendab, et kui pensionär sureb pensioni saamise perioodil, siis pensioni maksmine lõppeb. Sama on ka riikliku pensioniga ja riiklikku pensioni pärida ei saa. Teise samba kindlustuspensionile on siiski võimalik soovi korral pärijaid lisada. Pärimise puhul ei pea soodustatud isik ilmtingimata olema ametlik pärija. On levinud, et soodustatud isikuks on elukaaslane, kellega koos vanaduspäevi veedetakse.

Compensa Elukindlustuses annab garanteeritud periood pensionärile lisavõimaluse oma pensioni raha garanteeritud perioodi ulatuses ette välja võtta. Näiteks kui tekib ootamatu või planeerimata kulu, on võimalik kasutada järgmiste aastate pensioni. Kui ettemaksuperiood on möödas, jätkame pensioni maksmist. Nii ei pea muretsema ootamatute väljaminekute pärast.

Fondipensioni puhul on tegemist fondidest makstava tähtajalise pensioniga. Sisuliselt jagatakse fondiosakute arv soovitud perioodi pikkusega ja igas kuus makstakse välja vastavate osakute väärtus. Kuna osaku väärtus on igas kuus erinev, siis ka pensioni suurus, mis laekub pensionäri arvelduskontole, on igas kuus erinev. Siin ongi suurim erinevus kindlustuspensioni ja fondipensioni vahel – kui kindlustuspensioni suurus on pensionärile garanteeritud, siis fondipensioni suurus sõltub osakute väärtusest konkreetsel kuul. Kui osakute hinnad kasvavad, siis pension suureneb. Kui aga osaku väärtus väheneb, siis on ka arveldusarvele laekuv pension väiksem. Kui fondipensioni väljamakseperioodi jääb majanduskriis, võib kättesaadav summa olla oodatust väiksem pikka aega. Erinev on ka fondipensioni pärimine - juhul kui fondipensioni saaja sureb, kuuluvad kasutamata jäänud fondiosakud pärandvarasse.

Tähtajalist kindlustuspensioni pakub ainult Compensa Elukindlustus. Samuti pakub Compensa eluaegset kindlustuspensioni. Tähtajalise fondipensioni vormistamiseks tuleb pöörduda oma panga poole.

Kokkuvõttes saabki välja tuua kaksa peamist erinevust – kindlustuspension on garanteeritud, pärimine tuleb juurde lisada ja soodustatud isik ei pea olema pärija. Fondipensioni suurus sõltub osakute väärtusest, mis võib nii tõusta kui langeda ja fondipension on automaatselt pärandvara.

Lisainfo saamiseks ja enda jaoks parimate valikute väljaselgitamiseks on mõistlik konsulteerida oma ala spetsialistiga. Helistage julgelt ja küsige lisainfot telefonil 610 3000 või broneerige aeg nõustamisele aadressil www.compensalife.ee. Lisainfo küsimine ei kohusta Teid lepingut sõlmima, kuid annab võimaluse aru saada enda võimalustest. Compensa Elukindlustuse kontorid asuvad Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Viljandis. Nõustamine on kõigile tasuta.

Kindlustusteenust pakub Compensa Elukindlustus.Tutvu tingimustega veebilehel www.compensalife.ee ja pea nõu asjatundjaga telefonil 610 3000.

Copy
Tagasi üles