Lõviosa põllumajandusettevõtetest ootab tänavu käibekasvu

PM Majandus
Copy
Teraviljakoristus
Teraviljakoristus Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti põllumajandusettevõtetest prognoosib 87 protsenti tänavu käibekasvu, nähtub SEB Baltic Business Outlooki (BBO) uuringust. Sellega on põllumehed keskmiselt optimistlikumad kui Eesti väike- ja keskmise suurusega ettevõtted (VKE), kus käibekasvu näeb 77 protsenti küsitletutest.

«Võrreldes eelnenud aastatega on veidi kasvanud käibelangust prognoosivate põllumajandusettevõtete osakaal, kuid tervikuna on sektori väljavaated head. Vilja kokkuostuhindade tõus toetab teraviljakasvatajate tegevust. Piimakarjakasvatajate väljavaade ei ole nii positiivne, sest piima kokkuostuhind on madalam kui eelmisel aastal samal ajal (märtsi seisuga). Pandeemia taandumisel võib oodata toiduainete nõudluse taastumist toitlustus- ja turismisektoris, kus suurtarbijate mahud on viimase aasta jooksul olnud languses,» teatas SEB põllumajandussektori juht Andrus Mägi.

Lähema aasta jooksul pärsib Eesti põllumajandusettevõtete käibekasvu vähene võime suurendada tootlikkust ja kõrge maksukoormus (viiepalliskaalal 3,1) ning probleemid vajalike finantsvahendite kaasamisel (2,9), näitab uuring. Kõige vähem tekitab muret välispartnerite leidmine või välisturgudele sisenemine (1,9) ning arvete maksmata jätmine või tasumisega viivitamine (2,1).

Põllumajandusettevõtted keskenduvad valdavalt (79 protsenti küsitletutest) kohalikule turule, ekspordiga tegeleb 18 protsenti ning sellega kavatseb tänavu tegelema hakata kolm protsenti vastanutest.

SEB uuring toimus detsembris 2020 ning põllumajandussektorist osales seal Eestis 126 ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles