Maailma Tervishoiuorganisatsioon: pikk tööaeg on tapja

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Pikkade töötundide tõttu sureb aastas sadu tuhandeid inimesi, ütleb WHO uuring.
Pikkade töötundide tõttu sureb aastas sadu tuhandeid inimesi, ütleb WHO uuring. Foto: ute grabowsky via www.imago-images.de/imago images/photothek

Pikkade töötundide tõttu sureb aastas sadu tuhandeid inimesi – see trend üha süveneb ja võib Covid-19 pandeemia tõttu veelgi kiireneda, teatas Maailma Terviseorganisatsioon esmaspäeval.

 

Esimeses ülemaailmses pika tööajaga seotud inimkaotuste uuringus tuli välja, et 2016. aastal suri pika tööajaga seotud insulti ja südamehaigustesse 745 000 inimest. See oli ligi 30% kasv võrreldes 2000. aastaga, vahendab Reuters Environment Internationalis avaldatud uuringut.

«Nädalas 55 tundi või rohkem töötamine on tõsine terviserisk,» ütles WHO keskkonna, kliimamuutuste ja tervise osakonna direktor Maria Neira. «Me tahame selle teabega edendada rohkem tegutsemist selles vallas, et võimaldada töötajatele suuremat kaitset,» ütles ta.

WHO ja Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni koostatud ühisuuring näitas, et enamik ohvreid ehk 72% olid keskealised või vanemad mehed. Samuti näitas uuring, et kõige rohkem mõjutas see Kagu-Aasias ja Vaikse ookeani lääneosas (Hiina, Jaapan ja Austraalia) elavaid inimesi.

194 riigi andmetel põhinevas uuringus öeldi, et nädalas 55 tundi või rohkem töötamine on seotud 35% kõrgema insuldiriskiga ja 17% kõrgema riskiga surra isheemilise südamehaiguse tõttu võrreldes 35 kuni 40-tunnise töönädalaga.

Uuring hõlmas ajavahemikku 2000 kuni 2016 ning seega ei hõlmanud see Covid-19 pandeemiat, kuid WHO ametnike sõnul võis koroonaviiruse hädaolukorrast tulenev kaugtöö kasv ja maailmamajanduse aeglustumine suurendada riske.

«Pandeemia kiirendab arengut, mis võib suurendada suundumust tööaja pikenemisele,» ütles WHO ja arvas, et vähemalt 9% inimestest töötab pikki tunde.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles