5 soovitust koduse vara kindlustamisel, kui lähed suvel maale elama

Salva Kindlustus
Copy
Foto: Shutterstock

Suvehooajal liiguvad inimesed rohkem ringi, käiakse reisil, külastatakse sugulasi, kolitakse maale elama, grillitakse ja üleüldiselt ollakse rohkem liikvel. Selline elukorralduse ajutine muutus mõjutab ka inimese kindlustusvajadust.

Kuidas kaitsta oma kodust vara ja mida jälgida selle ohutuse võtmes? Näiteks muruniidukid, batuudid, terrassimööbel, päikesevarjud, mängumajad ja grillid võivad halbade asjaolude kokkulangemisel kahjustada saada või tekitada kahju nii naabritele kui endale. Salva Kindlustuse varakindlustuse osakonna juhataja Alver Kivirüüt toob välja mõned soovitused, millele suvisel ajal kindlustuse võtmes võiks mõelda.

Tormiga lendavad esemed

Kui varasem Salva praktika on näidanud, et tormikahjud suurenevad märgatavalt just suve teises pooles, siis viimastel aastatel on taolised suure jõuga ilmastikunähtused hakanud toimuma aina varem. Pole üldse ebatavaline, et kõigest paari minuti jooksul lennutab tugev tormituul ringi kõike, mis pole korralikult maa külge kinnitatud. Ringi lendavad batuudid, terrassimööbel, mängumajad ja muud sarnased esemed võivad aga tekitada autodesse, kasvuhoonetesse ja mujale lennates palju kahjusid.

«Seetõttu on suvehooaja hakul väga oluline majaomanikel üle kontrollida, et hoovi või aeda paigutatud esemed oleksid korralikult kinnitatud. Tormi ajal tuleks kodused seadmed voolu- ja andmesidevõrgust eemaldada. Ruuterite puhul on oluline ka võrgukaablite lahti ühendamine,» selgitas Kivirüüt.

Õnnetused robotniidukitega

Viimastel aastatel on hakanud üha rohkem õnnetusi juhtuma robotniidukitega. Sagenenud on olukorrad, kus ettevaatamatusest sõidetakse robotniidukile autoga otsa või aparaat saab kahjustada äikeselöögi tagajärjel tekkinud ülepingest.

«Oluline on teada, et robotniiduk on kodukindlustusega kaitstud kodune vara, kui teie leping katab koduse varaga seotud kahjusid ka väljaspool hoonet, kinnistu piires. Seega tasub oma kodukindlustuse leping üle vaadata, et õnnetuse korral saaks kahju hüvitatud,» märkis Kivirüüt.

Mitmeid õnnetusi saab ära hoida, kui robotniiduki paigaldavad spetsialistid, kes oskavad paremini arvestada, kuhu on tarvis aparaadi liikumist piirata. Sarnaselt televiisorite, arvutite ja muu tehnikaga tuleks äikesetormide ajal robotniiduki laadimisjaam vooluvõrgust lahti ühendada ning seade ise ei tohiks olla töörežiimis.

Grillimine ja tuleoht

Kuigi tänapäeval kasutatakse üha paremaid ja ohutumaid grille ja ka lahtist lõket on vähem, siis kaasneb suvehooajal siiski mingi hulk kahjusid, mis on seotud grilli kasutamisega. «Meil on olnud juhtumeid, kus grilli pealt lendavatest sädemetest on elumaja põlema süttinud. Hiljuti juhtus õnnetus Võrumaal, mis oli seotud gaasigrilli plahvatusega. Tagajärjeks oli elamiskõlbmatu elumaja,» lausus Kivirüüt.

Viimase juhtumi puhul selgitas uurimine välja, et terrassil olnud gaasigrillil kustusid leegid, kuid gaasivool jätkus. Ühel hetkel kogunes tulikuuma grilli juurde gaasi nii palju, et see lahvatas põlema.

Grilli kasutamisel tasuks alati põhjalikult tutvuda kasutusjuhendiga ning kindlasti on oluline seda enne igat hooaega puhastada. Grillile kogunev rasv võib oluliselt suurendada põlengu ohtu.

Vargad suvepuhkust ei võta

Suvisel ajal tuleks eriti tähelepanelik olla ka varaste osas, sest õue tähelepanuta jäetud sülearvuti või murul vedelev jalgratas on lihtne saak pahatahtlikule inimesele. «Eestis ei tegutse küll väga palju nii-öelda aktiivseid vargaid, aga selgelt on suurenenud varguste hulk, mis on toime pandud võimaluse tekkimisel. Ehk kui on näha, et uks on lahti või ratas lukustamata, siis kasutab varas võimalust,» märkis Salva Kindlustuse esindaja. Kui veel eelmise aasta aprilli lõpuks oli Eestis registreeritud 80 rattavargust, siis sel aastal on sama aja jooksul politseile teada antud juba 137 vargusest.

«Üldiselt kehtib kindlustuse puhul põhimõte, et kodust vara peab hoidma nii, et selle vargus oleks mõistlikult takistatud. Kodukindlustus hüvitab ratta, kui see varastati kodust, garaažist või lukustatuna rattaparklast. Kui aga jalgratas jäeti näiteks lukustamata poe ette või korterelamu üldkasutatavasse koridori, siis vargust üldjuhul ei hüvitata,» selgitas Kivirüüt.

Vaata üle oma kodukindlustuse leping

Kodukindlustuse kaitse ei sisalda automaatselt kodus olevate asjade kindlustamist. Kivirüüt soovitab majaomanikel pilgu peale visata oma kodukindlustuse lepingule, kas lisaks hoonele on ka nende kodune vara ikka kindlustatud nii varguste, tormituulte kui ka tulekahjude vastu.

«Oluline aspekt, mida tihti unustatakse – kas ka maakodu või suvila on kindlustatud ja kas sellele lepingule on lisatud koduse vara kindlustuskaitse?»

Kivirüüt selgitas, et tihtilugu kolitakse suveks suure osa oma varaga maakoju ja võetakse linnast kõik eluks vajalik kaasa – robotniiduk, telekas, arvutid, külmik jne. Kui aga maakodu ning sellega seotud kodusele varale ei ole kindlustuskaitset valitud, siis ei lähe nende esemetega seotud kahjud hüvitamisele.

Copy
Tagasi üles