Euroopa Liit kaalub järgmisi samme Suurbritannia Brexiti kohtuasjas

Copy
Euroopa Liidu lipud.
Euroopa Liidu lipud. Foto: Scanpix/AFP

Euroopa Liit teatas, et kaalub «järgmisi samme», pärast seda kui Suurbritannia saatis Brüsselile ametliku vastuse menetluse kohta, milles väidetakse, et London rikkus Põhja-Iirimaa osas Brexiti kokkuleppeid.

«Võime kinnitada, et Suurbritannia vastas 14. mail Euroopa Komisjoni 15. märtsil saadetud märgukirjale,» lausus Euroopa Komisjoni kõneisik.

«Komisjon hindab kõigepealt kirja sisu ning otsustab seejärel järgmiste sammude üle.»

EL alustas märtsis «rikkumismenetlust», pärast seda kui London lükkas ühepoolselt edasi Suurbritannias Põhja-Iirimaale saabuvate kaupade tollikontrolli kehtestamise kuni oktoobrini.

Brüsseli sõnul rikub see 2019. aasta Iirimaad puudutava leppe protokolli. Iirimaa küsimus oli üks tundlikumaid ja enim vaieldud küsimusi ÜK lahkumisel EList pärast 47 aastat liidu liikmeks olemist.

Mõlemad osapooled kinnitavad, et töötavad lahenduse leidmise nimel, pärast seda kui protokoll vallandas Põhja-Iirimaal poliitilise kriisi ja rahutused.

Brexiti lahutusleppes sisalduv protokoll on mõeldud vältima niinimetatud kõva piiri teket Ühendkuningriigi koosseisu kuuluva Põhja-Iirimaa ja ELi liikme Iiri Vabariigi vahel.

Erikorralduse alusel liigub tollikontroll Suurbritanniast saabuvatele kaupadele Põhja-Iiri sadamatesse ning piirkond jääb ELi tolliametnike terava tähelepanu alla.

Vaidlus Põhja-Iirimaa protokolli üle on üks mitmest küsimusest, mille tõttu Brexiti-järgsed suhted ELi ja ÜK vahel hapud on. Hiljuti vaidlesid Prantsusmaa ja Suurbritannia ka kalastusõiguste üle Kanalisaarte juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles