Apple vallandas uue juhtiva töötaja, kes nimetas oma raamatus naisi «nõrgaks, ärahellitatuks ja naiivseks» (4)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Apple'i logo.
Apple'i logo. Foto: STEPHEN LAM/REUTERS

Kõrge profiiliga tehnikatöötaja vallandati Apple'ist vaid kuu aega pärast tööle asumist.

Antonio García Martínezi vallandamine käis kiirelt pärast seda, kui tuhanded töötajad esitasid kõrgemale juhtkonnale avalduse tema vastuoluliste ütluste kohta 2016. aastal kirjutatud mälestusteraamatus, mida nad pidasid naistevihkajalikuks ja rassistlikuks, kirjutab Newsweek.

Ühes viidatud näites tema raamatust pealkirjaga «Kaosahvid: Räige õnn ja juhuslik ebaõnnestumine Silicon Valley'is», kirjeldab García Martínez naisi San Francisco lahe piirkonnas «pehmete ja nõrkadena, ärahellitatud ning naiivsetena, hoolimata nende väidetavast maailmalikkusest, olles üdini paska täis.»

Enne seda, kui Harper Collins avaldas 2016. aastal tema memuaari, töötas García Martínez kaks aastat Facebookis reklaaminduse tootejuhina ja Twitteris samuti kaks aastat nõustajana. Ta liitus Apple'i reklaamimeeskonnaga aprillis.

10. mail kirjutas Business Insider loo García Martínezi palkamisest Apple'i poolt, nimetades seda sammu «oluliseks palkamiseks» ja «viimaseks märgiks ettevõtte kasvavatest reklaamiambitsioonidest». Juba 11. mai õhtuks olid Apple'i töötajad hakanud levitama «murekirja», mis viitas mitmele osale Kaoseahvide raamatust. 12. maiks oli üle 2000 töötaja lisanud kirjale oma allkirjad.

«Nad kelgivad lakkamatult oma feminismi ja iseseisvusega, kuid reaalsus on see, et kui tuleb epideemiline katk või välisriikide sissetung, oleksid nad just selline kasutu pagas, mille vahetaksite kuulikarbi või bensiinikanistri vastu.»

Väljavõttes San Francisco lahe naistest jätkas García Martínez oma kriitikat. Ta kirjutas: «Nad kelgivad lakkamatult oma feminismi ja iseseisvusega, kuid reaalsus on see, et kui tuleb epideemiline katk või välisriikide sissetung, oleksid nad just selline kasutu pagas, mille vahetaksite kuulikarbi või bensiinikanistri vastu.»

Petitsioonis viidati veel mitmetele lõigule Kaoseahvidest. See hõlmab näiteks peatükki, kus García Martínez kirjutas solvavalt tema India töökaaslase kohta.

Töötajate murekirjas öeldi: «Oleme sügavalt häiritud sellest, mida see palkamine tähendab Apple'i pühendumusele kaasamise eesmärkide saavutamisel, samuti selle tegelikule ja vahetule mõjule García Martínezi lähedal töötavatele inimestele.» Nad palusid petitsioonis, et ettevõte uuriks kuidas García Martínezi avaldatud arvamused naiste ja teise nahavärviga inimeste kohta jäeti tööle võtmisel tähelepanuta või ignoreeriti. Samuti palusid nad, et ettevõte esitaks «selge tegevuskava selle kordumise vältimiseks».

Kolmapäeva õhtuks kinnitas Apple CNN Businessile, et García Martínez ettevõttes enam ei tööta. Uudiste väljaanne tsiteerib Apple'i pressiesindajat, öeldes: «Oleme Apple'is alati püüdnud luua kõikehõlmava ja tervitatava töökoha, kus kõiki austatakse ja aktsepteeritakse. Käitumisel, mis alandab või diskrimineerib inimesi  selle pärast kes nad on, pole siin kohta.»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles