Eesti Energia taastuvenergia tütarfirma elektritoodang vähenes pea kümnendiku

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Enefit Greenile kuuluv Pakri tuulepark. Foto on illustratiivne
Enefit Greenile kuuluv Pakri tuulepark. Foto on illustratiivne Foto: Eero Vabamägi

Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green tootis aprillis 112 gigavatt-tundi elektrit. Seda on 8,2 protsenti vähem kui eelmisel aastal samal ajal.

Eelmise aasta aprillis tootis Enefit Green 122 gigavatt-tundi elektrit. Toona oli kasv aastatagusega võrreldes 44 protsenti.

Kogutoodangu tulemust mõjutas Eesti Energia teatel tavapärasemast tuulisem aprill. Suurem osa toodangust tuli ettevõtte 20 tuulepargist Eestis ja Leedus.

Aprilli toodangumaht võimaldab energiafirma kinnitusel varustada aastaks ajaks elektriga ligi 37 000 keskmise tarbimisega majapidamist.

Taastuvenergia elektritoodang.
Taastuvenergia elektritoodang. Foto: Enefit Green

Enefit Greeni juhatuse esimees Aavo Kärmas hindas aprilli elektritoodangut igati korralikuks. «Tuuleolusid kontrollida me ei suuda, küll aga saame kasvatada tuulikute töökindlust ning pingutame selle nimel iga päev. Oma roll töökindluse kasvatamisel on olnud tootmisandmete digitaalsel kogumisel ja analüüsimisel,» kommenteeris Kärmas.

Kõige positiivsemana tõi Kärmas esile tuuleenergia edasist arengut toetava turutrendi, kus ettevõtted üle Balti riikide on aktiivselt sõlmimas pikaajalisi taastuvenergia ostulepinguid. «Enefit Greeni kasvuplaanidele puhuvad ette müüdud lepingud pärituult. Rõõm on näha, et enam kui sada ettevõtet on astunud sammu puhtama tulevikus suuna,» rääkis Kärmas.

Aprilli 112 gigavatt-tunnises toodangutulemuses sisalduvad lisaks Eesti ja Leedu tuuleparkidele samuti Eestis ja Poolas asuvate päikeseparkide, Iru, Paide, Valka ja Broceni koostootmisjaamade, Keila-Joa hüdroelektrijaama ning Ruhnu taastuvenergialahenduse toodangumahud.

Enefit Greeni soojatoodang Eestis ja Lätis paiknevates koostootmisjaamadest oli aprillis 48 gigavatt-tundi. Eelmise aasta aprillis oli  Enefit Greeni soojatoodang Iru, Paide ja Valka koostootmisjaamadest  43 gigavatt-tundi.

Kokku on Enefit Green selle aasta nelja kuuga tootnud 413 gigavatt-tundi elektrit ja 224 gigavatt-tundi sooja.

Eesti Energia strateegiline eesmärk on  toota 2023. aastal 45 protsenti elektrist taastuvatest või alternatiivsetest allikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles