Itaalia plaanib pankrotti läinud rahvuslikule lennufirmale veel raha peale kallata

PM Majandus
Copy
Alitalia lennukid.
Alitalia lennukid. Foto: REMO CASILLI/REUTERS

Itaalia valitsus plaanib Bloombergi allikate sõnul pankrotti läinud riiklikule lennufirmale Alitalia uut 100 miljoni euro suurust rahasüsti.

See oleks juba teine rahaeraldis hinge vakuvale ettevõttele lühikese aja jooksul. Alles möödunud kuul sai peaminister Mario Draghi juhitav valitsus Euroopa Komisjonilt loa Alitaliale 50 miljonit euro eraldamiseks, et katta aprillikuu maksmata palkasid. Rahasüst aitas leevendada ka protestide lainet Rooma tänavatel ja Fiumicino lennujaamas, mille taga olid palgata jäänud töötajad.

Itaalia on samal ajal pidanud Euroopa Komisjoniga läbirääkimisi, et osta pankrotistunud ettevõtte varad riikliku lennufirma uude kehasse, mis kannab nime Alitalia - Italia Trasporto Aereo. Kõnelused läbirääkimised on aga ummikusse jooksnud: EL nõuab, et pankrotistunud vedaja varad ja personal eraldatakse selgemini uuest ettevõttest.

«Uue lennukompanii käivitamine aprillist 1. juulini edasi lükatud,» ütles lennufirma uus tegevjuht Fabio Lazzerini Itaalia parlamendis 27. aprillil.

Seni, kuni uues lennufirmas reaalset tegevust ei toimu ja läbirääkimised käivad, on Itaalial vaja elus hoida veel vana ettevõtet. Lennukompanii käekäiguga hästi kursis olevate inimeste sõnul aitavad valitsuse rahasüstid hoida lennukeid õhus suve lõpuni.

Itaalia majandusministeerium ütles kolmapäeval, et valitsuse uues stiimulipaketis on tõenäoliselt oodata ka eraldist Alitalia tegevuse tagamiseks. Avalduses toodi välja, et samal ajal jätkuvad kõnelused ka Euroopa Komisjoniga. Toetuse suurust polnud täpselt määratletud, kuid Bloombergi andmetel kaalutakse 100-miljonili suurust toetust.

Alitalia on alates 2017. aastast olnud enda kahjumliku tegevuse tõttu riigi haldurite kontrolli all ning püsinud vee peal regulaarsete rahasüstide toel.

Samal ajal on teised lennukompaniid kasutamas ära Itaalia rahvusliku lennufirma nõrkust ja laiendamas enda tegevust üha jõulisemalt Itaaliasse, oodates suvist turu taastumist, vahendab Bloomberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles