Amazon võitis apellatsiooni 250 miljoni euro suuruse ELi maksuarve üle

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Amazoni Euroopa peakontor Clausen Valleys Luksemburgis.
Amazoni Euroopa peakontor Clausen Valleys Luksemburgis. Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP

Euroopa teine kõrgeim kohus tühistas kolmapäeval Euroopa Komisjoni otsuse, millega kohustati interneti jaemüüjat Amazoni maksma Luksemburgile umbes 250 miljonit eurot, osana katsest võidelda ebaõiglaste maksusoodustuste vastu, mida Euroopa Liidu liikmesriigid laiendasid suurtele rahvusvahelistele ettevõtetele.

Üldkohus ütles, et ELi kõrgeim täidesaatev organ ehk Euroopa Komisjon, kes kuulutas abi siseturu eeskirjadega kokkusobimatuks, ei olnud tõestanud, et Luksemburg oleks andnud Amazoni kohalikule tütarettevõttele «valikulise eelise».

Luksemburg ja ka Amazon olid 2017. aasta korralduse vaidlustanud. Üldkohtu otsuse saab edasi kaevata Euroopa Kohtusse, mis on Euroopa kõrgeim kohus, kirjutab finantsleht Barron’s.

Apple'i vastu tehtud sarnase otsuse, millega käsiti Iirimaa valitsusel iPhone'i tootjalt tagasi nõuda umbes 13 miljardi euro väärtuses makse, oli üldkohus juba tühistanud. Seda otsust on Euroopa Komisjon edasi kaebamas.

Kolmapäevane otsus annab löögi ELi õiguslikule strateegiale, mis käsitleb rahvusvaheliste ettevõtete makstud madalaid makse, väites, et üksikute riikide antud maksusoodustused ettevõtete meelitamiseks tähendavad ebaseaduslikku riigiabi.

Euroopa Komisjon on nii võitnud kui ka kaotanud antud vallas. Näiteks asus üldkohus sarnases juhtumis autotootja Fiati vastu. Kuid nende ristisõda suurte rahvusvaheliste ettevõtete madala maksukoormuse vastu võib peagi iganeda, kui Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioonis sõlmitakse ülemaailmne maksukokkulepe, nagu see võib juhtuda tänavu.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles