Teise samba pensioni väljamakse väärtus ajas kahaneb (2)

Merike Lees
Copy
Finantsinspektsioon hoiatab oma pensionisäästude viimise eest Vabaks OÜsse.
Finantsinspektsioon hoiatab oma pensionisäästude viimise eest Vabaks OÜsse. Foto: Christian Dubovan/ Unsplash

Pensionär, kes jäi kümme aastat tagasi pensionile ja sai siis teisest sambast iga kuu 50 eurot, saab ka täna iga kuu 50 eurot, kuid selle summa ostujõud on oluliselt vähenenud.

Täna on pensioni esimesse sambasse kogutud raha indekseeritud ja tõuseb iga aasta mõnekümne euro võrra. Teise samba raha on muutumatu ja väljamakse summa ajas ei kasva.

Sotsiaaldemokraat Heljo Pikhof uuris rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuselt, mida on rahandusministeerium teinud, et pensionäride teise samba väljamaksed oleksid kogujate jaoks motiveerivamad ja ajas kasvaksid.

«Ühe näite puhul on võimatu seda kommenteerida,» lausus Keit Pentus-Rosimannus. «Alati on küsimus, et kui raha poleks teise sambasse investeeritud, siis mis selle raha väärtus siis oleks. Tõenäoliselt oleks selle raha väärtus veel väiksem.»

Rahandusministri sõnul pole pensionisambasse tehtud investeeringute kasvatamine ainuüksi rahandusministeeriumi ülesanne ja selle üle vaevatakse pead ka väljaspool ministeeriumi.

Vanaduspensioniikka jõudnud inimesel on teise samba väljamaksete saamiseks kolm võimalust: ühekordne väljamakse, fondipension, mis võimaldab raha pensionifondist välja võtta perioodiliste maksetena või pensionileping, mille alusel võtab kindlustusselts kohustuse maksta inimesele pensionit elu lõpuni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles