Kinnisvarafirma: kinnisvaraturg rallib rongiliiklusega väikelinnades

PM Majandus
Copy
Elroni rong.
Elroni rong. Foto: GERTHRUD GRENTS / Sakala

Tallinnast saja kilomeetri raadiuses rallib kinnisvaraturg enim väikelinnades, mida ühendab Tallinnaga reisirongiliiklus.

«Hinnatasemed on Tallinna-lähedastes linnades väga erinevad, kuid tehingute aktiivsus kasvab enim raudteed pidi Tallinnaga ühendatud linnades,» selgitas LVM Kinnisvara juhataja Ingmar Saksing.

Tallinnast saja kilomeetri raadiusse jäävatest linnadest kerkis I kvartali tehinguaktiivsus aastaga enim Paldiskis, järgnesid Türi, Kehra, Rakvere ja Maardu. Viie aasta tagusega võrreldes on enim kasvanud Paldiski, Kehra, Keila, Saue ja Maardu tehinguaktiivsus. Mõlema võrdluses on viiest kiireimast kasvajaist neli, st kõik peale Maardu, ühendatud Tallinnaga reisirongiliiklusega.

«Kiire ja mugav rongiühendus koos paindlike töötamisviisidega veavad Tallinna n-ö kuldset ringi laiemaks,» rõhutas Saksing. «Keila ja Saue meelitavad Tallinnast inimesi äragi, aga näiteks Rakvere, Rapla ja Paide suudavad juba paremini lahkumast hoida noori, kes muidu läinuks täiskasvanuelu elama Tartusse või Tallinnasse.»

Nii jõudis Tallinnast tunnise rongisõidu kaugusel asuvasse Raplasse mullu kohale kinnisvarabuum, kui seal algas esimese kaasaegse kortermaja rajamine. «Hinnatase on vanade väsinud korterite omast küll üksjagu kõrgem, aga enamik Mahlamäe arenduse  kortereid broneeriti väga kiiresti,» täpsustas Saksing. «Paide asub soodsas kohas kodumaise tööstuse jaoks ning koos töökohtadega kasvab sealgi vajadus korterite järele. Paldiski korterite nõudlus ja hinnaralli meenutab lausa buumi.»

Aastane hinnatõus Tallinnale lähemates linnades oli esimeses kvartalis kiireim Türil, Rakveres ja Haapsalus.

Analüüsi on kaasatud Tallinnast saja kilomeetri raadiusse jäävad linnad, kus tänavu I kvartalis tehti vähemalt 25 korteritehingut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles