Maailma rikkaim inimene tellis kolossaalse summa eest superjahi

PM Majandus
Copy
Hollandi kanalites on tänavu liikunud ka teisi luksusjahte, pildil 94-meetrine Project 817.
Hollandi kanalites on tänavu liikunud ka teisi luksusjahte, pildil 94-meetrine Project 817. Foto: Instagram @tomvanoossanen/@tomvanoossanen via REUTERS

Maailma rikkaim inimene Jeff Bezos on tellinud jahi, mis on nii suur, et vajab opereerimiseks «tugijahti», millel on kopteriplats, kirjutab Bloomberg. Veesõiduki hinnanguline maksumus küündib 500 miljoni dollarini ning ei sisalda «tugijahi» hinda.

Luksusjahi valmistab USA suurima veebikaubamaja Amazon omanikule Hollandi luksusjahtide ehitaja Oceanco, kes ei ole avaldanud just palju üksikasju Project 721 nime kandva laeva kohta. Ettevõte on keeldunud ka rahvusvahelise meedia kommentaaripalvetest.

Siiski on teada, et jahi pikkus on 127 meetrit (417 jalga), sel on mitu dekki ja kolm suurt purjemasti.

Bezose uuest mänguasjast saab üks suurimaid purjejahte, mis luksusjahtide ehituse poolest tuntud Hollandis kunagi valminud.

Bloombergi allikate sõnul peaks luksusjaht järgmisel kuul liikuma järgmisesse ehitusdokki, kus toimub lõplik viimistlus. Tellimus ise peaks Bezoseni jõudma 2022. aastal.

Kui suuremale osale meist on pool miljardit dollarit hoomamatu summa, siis Amazoni suuromaniku üüratust varandusest moodustab see vaid kröömikese. Ainuüksi 2020. aastal teenis Bezos Amazoni väärtuse kasvu pealt virtuaalselt 75 miljardit dollarit. Tema varade netoväärtus on Bloombergi andmetel ligi 200 miljardit.

Bezose jõukuse põhiallikas ongi Amazon, mille aktsia tõusis eelmisel aastal 75 protsenti.

Siiski ei ole Bezos ainus miljardär, kes aktsiaturgudel valitseva buumi najal üha rikkamaks saab: USA miljardärid teenisid 2020. aastal kokku 1,1 triljonit dollarit, mis muutis nad pandeemiaeelse ajaga võrreldes ligi 40 protsendi võrra rikkamaks, kirjutab CNN.

Bezos andis oma paaditellimuse sisse juba enne pandeemiat, kuid uudised tema ekstravagantse mänguasja kohta viivad tähelepanu veel ühele tööstusharule, mis aktsiaturgude buumist kasu lõikab. Bloomberg rääkis ühe jahiturgu tundva analüütikuga, kelle sõnul on viimased kvartalid olnud superjahtide tootjatele rekordilised. «Tootjad tulevad vaevu nõudlusega toime. On võimatu saada ehitusdokkides kohta uue jahi jaoks. Kõik kohad on broneeritud,» lisas anonüümseks jäänud analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles