Luminor: Eesti kaubaekspordi kasv on püsinud euroala kiiremate seas

BNS
Copy
Luminori logo
Luminori logo Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Luminori panga peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul on Eesti kaubaekspordi kasv kahel viimasel kvartalil olnud euroala kiireima kasvuga riikidega võrdväärne, kasvades aastataguses võrdluses neljandas kvartalis 14 ning nüüd 13 protsendipunkti võrra.

Statistikaameti andmetel suurenes kaupade eksport märtsis möödunud aasta sama kuuga võrreldes 19 protsenti. Palmi sõnul on mahuliselt tegemist absoluutse rekordiga.

«Ekspordi tulemus märtsikuus osas valmistas headmeelt, tugev kasv, mis muutunud järkjärgult laiapõhjalisemaks,» ütles Palm BNS-ile. Samas tuleb tema sõnul arvestada, et rolli mängis ka maailmaturu toorainehindade kasv.

«Maailmaturu energia- ning toormeturud on olnud tugevas kasvus. Esimese kvartali kokkuvõttes paistavad välja mineraalsete toodete eksport 53 protsendiga, puit ja puidutooted 21 protsendiga ning metallid ja metalltooted 16 protsendiga aastataguses arvestuses,» märkis ökonomist.

Ta tõi välja, et positiivselt poolelt panustasid kasvu ka tsüklilised harud nagu sõidukite ja transpordivahendite eksport, samuti pöördus kergele kasvule puitmajade eksporti hõlmav muude tööstustoodete kategooria.

Palmi hinnangul viitab ettevõtete kindlustunne töötleva tööstuse osas nii Euroopas kui ka Eestis tellimuste edasisele kasvule, sisendhindade survele ja ka tööjõunõudluse kasvule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles