Aeg WC-paberi varumiseks? Kallinev tselluloos kergitab hüppeliselt tualettpaberi hinda

PM Majandus
Copy
Tualettpaber.
Tualettpaber. Foto: Erik Prozes

Kuigi koroonaolukord Eestis ja arenenud maailmas paraneb, võib WC-paberi varumine olla siiski hea idee, sest tualettpaberi valmistamiseks kasutatav tselluloos on kallinemas.

«Selliseid igakuiseid hinnatõuse pole me ajaloos kunagi näinud,» ütles tselluloositööstuse analüütik Brian McClay CNN Businessile. «See on ennekuulmatu.»

Tselluloosi tonni hind on tõusnud 606 dollarilt septembris enam kui 907 dollarini aprillis, lisas McClay.

Hinnatõusu on vedanud mitmete tegurite koosmõju, sealhulgas Covid-19 järgne taastumine Hiinas, kes on suurim tselluloosi ostja maailmas. Analüütiku sõnul on hinnatõusule oluline mõju ka laevatranspordis valitsevatel probleemidel.

Tarbijakaupade tootjad ostavad tselluloosi avatud turult ja kasutavad seda tualettpaberi ja muude sääraste toodete valmistamiseks. Ligikaudu 70 protsenti paberimassist, mida USA tootjad tualettpaberi jaoks ostavad, pärineb Brasiiliast, ütles McClay.

Nielsen IQ hinnaindeksi alusel on tualettpaberi hind USAs kasvanud pidevalt: viimase 52 nädalaga 15,6 protsenti, kuid hinnatõus peatumist pole näha. Scotti tualettpaberi valmistaja Kimberly Clark (KMB) teatas, et kavatseb juunis tõsta Scotti ja teiste tualettpaberi kaubamärkide jaemüüjatele hindu kuni 9 protsenti. Tõusud on vajalikud toorainekulude märkimisväärse tõusu kompenseerimiseks», ütles Kimberly-Clark oma hiljutises avalduses.

Tselluloos on vaid üks näide toormaterjalide puudusest ja häirunud tarneahelatest. Probleeme on ka igasuguse saematerjali, terase, arvutikiipe ja klooriga, vahendab CNN.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles