LHV asub raputama väliskapitali poolt hõivatud kindlustusturgu

Carl-Robert Puhm
Copy
LHV
LHV Foto: Erik Tikan

LHV Kindlustus alustas täna liiklus- ja kaskokindlustuse pakkumist ning plaanib paari aastaga kerkida oluliseks tegijaks väliskapitali poolt hõivatud Eesti kindlustusturul.

Koos kodu-, reisi- ja elektroonikaseadmetele lisakindlustuse pakkumisega soovitakse paari aastaga jõuda 200 000 kliendini. LHV Kindlustuse juhatuse esimehe Jaanus Seppa sõnul on Eesti turul ruumi, kuna viimastel aastatel on inimeste aktiivsus kindlustamisel ja turu maht näidanud kasvavat trendi.

Seppa juhtis ka tähelepanu, et praegu moodustavad kindlustusseltside väljamakstud nõuded ligi 60 protsenti kogutud kindlustusmaksetest.

LHV Kindlustus asutati mullu mais ning kuulub 65 protsendi ulatuses LHV Grupile, 35 protsenti kindlustusseltsist omavad Euronicsi kaubamärgiga seotud isikud. Kuigi esimesed kindlustuslepingud sõlmiti tänavu aasta alguses, on seni pühendutud peamiselt toodete arendamisele ja ettevalmistamisele. Esimesed 128 000 klienti on ettevõttel juba olemas, need tõi seltsile Euronicsi kindlustusportfellide ülevõtmine.

Nüüd, kui valmis on ka kodukindlustuse, liikluskindlustuse ja kaskokindlustuse tooted, on ettevõttel soov laieneda ning jõuda 2025. aastaks vähemalt 200 000 kliendini.

Suured välistegijad

Praegu on kodumaisel kapitalil põhinevatest kindlustusseltsidest Eesti turul üle viieprotsendilise turuosaga vaid Salva Kindlustus.

LHV Kindlustuse juhi Jaanus Seppa sõnul on nende eesmärk korrata LHV Panga edulugu ja tuua ka kindlustussektorisse tugev kodumaine tegija juurde. «Täna domineerivad kahjukindlustusturul välismaised kindlustusandjad 90-protsendilise turuosaga. Tõime nüüd klientideni selge kodumaise valikualternatiivi,» rääkis Seppa pressiüritusel, lisades, et kindlustusel on plaanis juba esimestel tegevusaastatel kasumlikult tegutseda.

LHV pangandussektori konkurentidest tegutseb kindlustusturul iseseisvalt vaid Swedbank, kellele kuulub veidi alla viiendiku Eesti kindlustusturust. Samas on Rootsi pank turuliider nii eraisikute kasko- kui ka varakindlustuses. LHV asub sarnaselt Swedbankile pakkuma enda kindlustusteenuseid kõigile huvilistele. 

Reisikindlustust saavad praegu taotleda ainult LHV pangakaartide omanikud, kuid panga teatel jõuab ka see teenus aastaga kõigi huvilisteni.

Sarnaselt eelmisel aastal panganduses turule toodud roheliste pensionifondidega, rõhub ka LHV Kindlustus rohepöördele. Näiteks on keskkonnasäästlikumatele autodele loodud eraldi pakett. Samuti saavad A-energiaklassi hoonete kodukindlustajad valida paketi, mis hõlmab päikesepaneelide kindlustamist. 

Eesti kindlusturu (kahjukindlustuse) osakaalud:

IF 19,2%

ERGO 18%

Swedbank 16,6%

PZU 15%

Seesam 11,4%

BTA 7,3%

Salva 5,4%

LHV 2,2%

Gjensidige 1,8%

INGES 1,25%

Telia 1,2%

Teised: <1%

Kindlustusmakseid kokku: 97 934 000

Hüvitatud nõudeid: 56 757 000

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles