Soomes ja Rootsis elektri börsihind üle 100 euro

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrijaam.
Elektrijaam. Foto: Margus Ansu

Soomes ja Rootsis on homme elektribörsil ka päeva keskmine elektrihind sajast eurost kõrgem või peaaegu sada eurot megavatt-tunni eest.

Soome elektribörsi homne keskmine hind on 101,26 eurot. Neljaks piirkonnaks jagatud Rootsis on kahes piirkonnas sama hind ja kahes päeva keskmine 99,61 eurot MWh.

Eesti keskmine hind langeb homme võrreldes tänasega ja on 46,39. Kõrgeim tunnihind küünib homme 58,06 euroni. Soomes ja Rootsis on hommikuse tipptunni ajal megavatt-tunni hinnaks 253,92 eurot.

Eesti hinda hoiab stabiilsena ilmselt Estlinki merekaabli rike, mis ei luba energiat Soome müüa ja seetõttu püsivad ka siinsed hinnad isegi tipptundidel suhteliselt madalal tasemel.

Soome ja Rootsi elektrihinda surub üles peale külmast ilmast tingitud tarbimise kasvu tootmisvõimsuste nappus. Üks tuumareaktor läks Rootsis täna hooldusse, üks alustas taas tööd, kuid tema täisvõimsuse saavutamiseks kulub paar ööpäeva.

Soome hinda mõjutab peale tootmise defitsiidi ka ekspordivõimaluste vähenemine: Estlink on rivist väljas ja traditsiooniliselt vähendavad venelased südatalvel samuti Soome viiva kaabli võimsust, sest ka Loode-Venemaal ei pruugi külmade ilmadega energiat jätkuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles