Pilvelõhkujate maaks on tõusnud Hiina

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Eelmisel aastal valminud pilvelõhkujatest on kõrgeim 98 korruseline 472 meetri kõrgune Central Park Tower, mis on ka kõrgeim elumaja maailmas.
Eelmisel aastal valminud pilvelõhkujatest on kõrgeim 98 korruseline 472 meetri kõrgune Central Park Tower, mis on ka kõrgeim elumaja maailmas. Foto: Niyi Fote/ZUMAPRESS.com

Äsja sai 90-aastaseks maailma tuntuim pilvelõhkuja New Yorgis, Manhattanil kõrguv Empire State Building. 1931. aasta 1. mail avas suure depressiooni ajal valminud ehitise Ameerika Ühendriikide toonane president Herbert Hoover. Ülemöödunud laupäeval osales ikoonilise pilvelõhkuja tähtpäevale pühendatud pidustustel ka New Yorgi linnapea Bill de Blasio.

Empire State Building jäi maailma kõrgeimaks ehitiseks kuni 1970. aastateni, mil selle kõrguse ületas Maailma kaubanduskeskuse põhjapoolne torn. Praegu on Empire State Building maailmas kõrguselt 46. kohal.

Ameerika Ühendriigid, eriti New York oli juhtiv pilvelõhkujate maa enamiku 20. sajandist. Alates seitsmekümnendatest aastatest hakkas pilvelõhkujate ehitamise buum Lähis-idas ja Aasias, eriti Hiinas. Alates eelmisest kümnendist ehitataksegi kõige rohkem pilvelõhkujaid Hiinas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles