Luminor: tarbijal tuleb hinnakasvuga harjuda

BNS
Copy
Tõnu Palm
Tõnu Palm Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul tuleb nüüd hinnakasvuga harjuda.

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks aprillis võrreldes märtsiga 0,4 protsenti ning võrreldes eelmise aasta aprilliga 1,9 protsenti.

«Hinnakasvu kiirenemist mõjutavad täna mitmed ajutised tegurid, kuid mitte ainult. Energiahindade ja toorainehindade puhul oleme kogenud kiiret taastumist, samas aastases horisondis jätkub mõõdukam kasvutrend, sest pakkumine tasapisi suureneb,» ütles Palm BNS-ile.

Ta tõi välja, et selle aasta nelja kuu kokkuvõttes küündis kuu keskmine hinnakasv 0,4 protsendipunktini, mis on võrreldav juba 2019. aastaga. «Võrdluseks möödunud koroona-aastal kogesime veel 0,25-protsendist kuist langust, mis ongi erakorraline. Hinnakasv järgmisel kuul jõuab aastataguses võrdluses korraks üle 2 protsendi,» lisas Palm.

«Majanduste taasavamisega koroonaviiruse piirangutest lisandub järkjärgult ka teenuste hindade kasv, mida toetab tänavu toitlustus ning meelelahutus, aga edaspidi ka turism ja hotellindus,» märkis peaökonomist. Palm tõdes, et välisturism on rohkem järgmise suve teema, samas huvi välisreiside vastu ei ole kuhugi kadunud.

«Samas juba tänavu seoses toitlustusasutuste avamisega koroonaviiruse piirangutest on tõenäoliselt oodata mitte just kõige odavamat hinnalipikut. Aprillis kallinesid nii toiduainehinnad kui ka söömine väljaspool kodu. Maailmaturul on toidutoorme hinnad kasvanud,» ütles peaökonomist.

Tema sõnul Inflatsioon küll tasapisi kosub, kuid see on kooskõlas ka nõudluse kasvuga. «Hinnasurved on tänavu veel ebaühtlased ja mõõdukad. Valdavalt mõjutab inflatsiooni madal võrdlusbaas. Näiteks transpordihindade aastakasv küündib stabiilsete toornafta hindade juures 6 protsendini aastataguses võrdluses. Aasta tagasi ju maailma majanduse langes koos toorainehindadega,» tõdes ta.

Peaökonomist tõi välja, et Luminori märtsikuu prognoosi kohaselt kiireneb hinnakasv tänavu Eestis 1,9 protsendipunktini ning järgmisel aastal laiapõhjalise kiire majanduskasvu toel juba 2,1 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles