Valmistume iga-aastaseks vaktsineerimiseks? Euroopa Liit tellib Pfizerilt 1,8 miljardit lisadoosi

PM Majandus
Copy
Pfizer-BioNTechi tegevjuht Albert Bourla.
Pfizer-BioNTechi tegevjuht Albert Bourla. Foto: JOHN THYS/AFP

Euroopa Komisjon sõlmib Pfizer-BioNTechiga uue vaktsiinilepingu, mille alusel tarnitakse liikmesriikidele 2022.–2023. aastal 1,8 miljardit doosi, vahendab Bloomberg enda allikatele toetudes.

EL lõpetas eelmisel nädalal ravimitootjatega läbirääkimised ja saatis liikmesriikidele kolmapäeval välja sõnumi, et tehing on allkirjastamiseks valmis. Bloombergi teatel võib see leping allkirjad saada juba täna.

Uus leping hõlmab 1,8 miljardit doosi 2022. ja 2023. aastaks. See sisaldab klausleid dooside annetamise ja edasimüümise lubamiseks, selgub Bloombergi nähtud memost. Samuti nähakse selles ette igakuised tarnegraafikud ja sanktsioonid võimalike viivituste korral.

Euroopa Komisjon peab lisadooside hankimisel läbirääkimisi ka Moderna, Novavaxi ja Valnevaga. Komisjonilt müügiloa saanud Johnson & Johnsoni vaktsiini tarnimine Euroopasse on aga vähenenud, kuna USAs jätkub uurimine osa dooside võimaliku saastumise kohta tootmisprotsessis.

Sellegipoolest avaldas Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen neljapäeval lootust,et juuliks on Euroopas piisavalt vaktsiine, et kaitsepookida suurem osa Euroopa Liidu inimesi.

Euroopa Liidus elab kokku 447 miljonit inimest. Seega kuluks kõikide inimeste ühekordseks kahedoosiliseks vaktsineerimiseks maksimaalselt 894 miljonit doosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles