Aas ja Ratas laitsid maha Eesti Panga ettepaneku (3)

BNS
Copy
Jürti Ratas ja Taavi Aas.
Jürti Ratas ja Taavi Aas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas ning riigikogu esimees Jüri Ratas avaldasid sotsiaalmeedias vastuseisu Kredexi kodulaenu käenduse saajate ringi kitsendamisele.

«Eesti Pank soovib, et valitsus kitsendaks Kredexi kodulaenu käenduse saajate ringi, mille abil on võimalik omafinantseeringut vähendada 10 protsendile. See aitavat vältida kinnisvaraturu ülekuumenemist,» ütles Aas keskerakonna Facebooki konto vahendusel.

«Keskerakond on seisukohal, et me ei saa noortele peredele mõeldud Kredexi meetmest loobuda. Iseseisvat elu alustavatel noortel ei ole sellist võimekust teha esimest sissemakset ja arvan, et neile on see tugi ääretult vajalik,» toonitas Aas.

Ratase sõnul viitab keskpank õigele ohule, kuid pakub valet lahendust. «Keskpank tunneb muret, et eluasemeturul võib hinnakasv veelgi kiireneda. Selle tõttu võib kodu soetamine noortele peredele raskemaks muutuda,» kirjutas Ratas sotsiaalmeedias.

«Lahendusena pakutud riigipoolse toe kitsendamine ja karmistamine võib tekitada vähemalt sama suure probleemi. Võimalusest kasutada pere elamistingimuste parandamiseks riigi tuge jääksid ilma kõik pered, kellel on eeldused veel rohkem lapsi kasvatada,» märkis Ratas.

Ratase arvates võiks pere omafinantseering olla veel väiksem kui 10 protsenti, mida on praegu võimalik Kredexi toel saada.

«Selleks tuleb hinnata riske ja otsida lahendusi kõigil asjaosalistel üheskoos – keskpangal ja pankadel, lastega perede esindajatel ja kinnisvara arendajatel, ministeeriumitel ja parlamendil. Kavatsen Eesti Pangale teha vastava ettepaneku,» ütles endine peaminister.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles