Tööandja tervisekindlustus on muutunud töötaja motivatsioonipaketi osaks

Kairit Luht
, If Kindlustuse isikukindlustuse tootejuht
Copy
Foto: IF Kindlustus

Alates 2018. aastast hakkas Eestis kehtima maksusoodustus töötajate tervisekulutustele. See andis tööandjatele uue võimaluse täiendada oma motivatsioonipakette tervisekindlustusega.

Hoolimata koroonaviiruse epideemiast ja sellega kaasnevatest muredest tööandjatele, näitab tervisekindlustus ilusat kasvu. Kuigi kriisiajale on omane, et nii mõnigi tööandja tõmbab töötajate soodustusi kokku, kasvas tervisekindlustuse turg Eestis 2020. aastal kaks ja pool korda varasema aastaga võrreldes.

Möödunud aasta lõpuks võimaldas juba pea 300 tööandjat 11 000 töötajale kasutada tervisekindlustust ning läbi selle paremat ja kiiremat ligipääsu meditsiiniteenustele. See võimaldab töötajate tervisemuredele tavapärasest kiiremaid lahendusi leida.

Tervisekindlustus ehk eraravikindlustus annab võimaluse kasutada tasulisi raviteenuseid. See ei ole mõeldud asendama riiklikku ravikindlustust, kuid täiendab seda väga hästi. Tervisekindlustust saab kasutada nii suuremate õnnetuste puhul kui ka jooksvatele tervisemuredele kiire lahenduse saamiseks.

Viimase aastaga oleme näinud, et keskmine hüvitis on kasvanud ca 20 protsenti. Osaliselt tuleneb see meditsiiniteenuste hindade tõusust, kuid kindlasti ka sellest, et kliendid on hakanud üha enam mugavaid tasulisi teenuseid kasutama.

Ravi puhul on tähtis kiirus

Kui inimesel on vaja minna mõne probleemiga eriarsti juurde, siis tähendab see riikliku ravikindlustuse puhul tihtilugu pikemat ootamist. Tervisekindlustuse kaitsega klient võib aga kasutada tasulist eriarstiabi ja seeläbi saada märksa kiiremini oma terviseprobleemile lahendus.

Eesti Haigekassa andmetel on riikliku ravikindlustuse kaitsega näiteks praegu võimalik saada Harjumaal silmaarsti vastuvõtule 60 päeva jooksul ja nahaarstile 43 päeva jooksul, mõnikord on antud järjekorrad veelgi pikemad. Vastavale tasulisele teenusele pääseb aga ligi juba mõne päevaga.

Tervisekindlustus ei lisa tööandjale maksukohustust

Tervisekindlustuse populaarsust on kasvatanud ka asjaolu, et tööandja ei pea sellelt teenuselt maksma erisoodustusmaksu ehk tööandjale ei lisandu maksukohustusi.

Tööandja võib täiendavat maksu tasumata kulutada ühe töötaja kindlustusmaksele kuni 400 eurot aastas ja 100 eurot kvartalis. Kui aga soovitakse pakkuda töötajatele ka muid hüvesid, näiteks sportimisvõimalust, võib maksuvaba piirmäära jagada erinevate soodustuste vahel.

Paljud ettevõtted kasutavadki süsteemi, kus investeerivad töötaja kohta 200 eurot aastas spordihüvitistele ja 200 eurot tervisekindlustuse kindlustusmaksetele. Mõned ettevõtted aga investeerivad teadlikult sellest rohkemgi, makstes seejuures maksuvabastust ületava summa pealt erisoodustusmaksu.

2020. aastal hüvitas If Kindlustus ligikaudu 9500 tervisekindlustuse juhtumit. Tervisekindlustuses on väga tavapärane, et inimene kasutab hüvitist mitmeid kordi aastas. Kõige enam kasutatakse kindlustuskaitseid seoses hambaravi, ambulatoorse ravi, retseptiravimite ja taastusraviga, mis moodustavad hüvitistest enam kui poole.

Nagu iga teenus, nii areneb ajas edasi ka tervisekindlustus. Kõikide lepingutega on automaatselt kaasas ambulatoorse arstiabi kaitse, lisaks saab tööandja valida rohkem kui 10 lisakaitse vahel, mida oma lepingule lisada (näiteks haiglaravi, ambulatoorne taastusravi, psühholoogiline nõustamine, vaktsineerimine, hambaravi jms). Mitmesuguste lisakaitsete osas saab tööandja teha sobivad valikud just oma soovidest ja võimalustest lähtuvalt.

Mõistagi on igal tööandjal tervisekindlustuse pakkumiseks omad põhjused ja eripärad. Seega saab tööandja ise otsustada kaitsete ulatuse. Kasulik oleks küsida tihti tagasisidet ka oma töötajatelt. Nii saab ettevõte koostöös kindlustusseltsiga kujundada tervisekindlustuse teenuse järjest paremaks – just enda ettevõtte vajadusi arvestades.

Kas soovid enda ettevõtte töötajatele tervisekindlustust? Loe lisa ja küsi pakkumist SIIT.

Copy
Tagasi üles