III samba topeltmaksustamisele lahendust ei paista

Liina Laks
, reporter
Copy
Baltikumiülesest uuringust selgust, et Eesti täisealistest 55% saavad oma vanemate poolt mingit rahalist abi ning 25% protsenti toetab rahaliselt omakorda vanemaid.
Baltikumiülesest uuringust selgust, et Eesti täisealistest 55% saavad oma vanemate poolt mingit rahalist abi ning 25% protsenti toetab rahaliselt omakorda vanemaid. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

III sambasse pensioniraha kogumise suur võlu on maksutagastus, kuid liiga agar koguja saab omale hoopis topeltmaksustamise kaela.

Kolmanda pensionisamba suur eelis on see, et igal kevadel näed kohe selle vilju: sissepandud raha pealt tuleb kohe 20% tulumaksu tagasi nagu niuhti. Samuti võib seda raha iga kell kasutusse võtta, kui riigile tulumaks ära maksta.

Siin on üks suur aga: aasta jooksul tohib sinna panna ainult kuni 15% oma brutosissetulekust või kuni 6000 eurot – olenevalt sellest, kumb piir esimesena kätte jõuab. Tegu peab olema palga-või ettevõtlustululaadse sissetuleuga, sest kõikvõimalik muu saadud raha maksutagastuse alla ei lähe. Näiteks ei saa tudengid, kes tööl ei käi, 20-protsendist maksutagastust, kui peaks vanemate antud taskuraha sambasse panema - sest seaduse silmis pole neil sissetulekut, nii et pole ka midagi tagasi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles