Stabiliseerimisreserv on tänavu kahanenud 700 000 euro võrra

BNS
Copy
Stabiliseerimisreservi varade mahu turuväärtus oli teise kvartali lõpus 431,54 miljonit eurot.
Stabiliseerimisreservi varade mahu turuväärtus oli teise kvartali lõpus 431,54 miljonit eurot. Foto: Scanpix/ imago images

Neljapäeval valitsusele esitatud stabiliseerimisreservi aruande kohaselt on reservi maht võrreldes 2020. aasta lõpuga kahanenud 700 000 euro võrra; märtsi lõpu seisuga oli reservi maht hinnatuna turuväärtuses 431,3 miljonit eurot.

2021. aasta esimese kvartali jooksul reservi olulises summas sissemakseid ei tehtud, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo. 2020. aasta jooksul laekus reservi 18,9 miljonit eurot, millest enamuse moodustas Eesti Panga 2019. aasta kasumieraldis.

Stabiliseerimisreserv loodi 1997. aastal. Reservi on sissemakseid tehtud peamiselt Eesti Panga kasumieraldiste ja riigi rahavoolise ülejäägi arvel. Reserv on üldmajanduslike riskide vähendamiseks mõeldud eelarvepoliitiline abinõu.

Reservi kasutatakse ka sotsiaalmajanduslike kriiside vältimiseks või leevendamiseks, eriolukorra, erakorralise seisukorra, sõjaseisukorra või muu erakorralise olukorra lahendamiseks, finantsasutustele likviidsus- või maksevõimega seotud raskusi või makse- ja arveldussüsteemides olulisi tõrkeid põhjustada võiva finantskriisi lahendamiseks või ennetamiseks.

Riigikogu täiskogu võttis mullu 13. aprillil vastu otsuse, mis lubab kasutada stabiliseerimisreservi koroonaviiruse tõttu väljakuulutatud eriolukorra lahendamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles