USA väljendas toetust vaktsiinide patendikaitsest loobumisele

PM Majandus
Copy
USA kaubandusvolinik Katherine Tai.
USA kaubandusvolinik Katherine Tai. Foto: POOL/REUTERS

USA presidendi Joe Bideni administratsioon teatas kolmapäeval oma toetusest ülemaailmsele loobumisele koroonavaktsiinide patendikaitsest ja peab tingimuste üle läbirääkimisi Maailma Kaubandusorganisatsioonis (WTO).

USA avaldas toetust Covid-19 vaktsiinide intellektuaalomandi õiguste ajutisele peatamisele, mis tõenäoliselt vihastab farmaatsiatööstust, kes on olnud kindlalt vastu patendiõigustest loobumisele, vahendab AFP-BNS.

WTO sai juba möödunud aasta lõpul 900 000 allkirjaga petitsiooni, milles kutsutakse tühistama patendid koroonavaktsiinidele ja ravidele, muutmaks need kättesaadavaks kõigile.

«Ehkki ettevõtete intellektuaalomandi õigused on olulised, siis Washington toetab koroonavaktsiinide puhul kaitsest loobumist,» kinnitas USA kaubandusvolinik Katherine Tai avalduses.

«See on ülemaailmne tervisekriis ja Covid-19 pandeemia erakorralised asjaolud nõuavad erakorralisi meetmeid,» ütles Tai avalduses.

Tai ütles, et Ameerika Ühendriigid osalevad tekstipõhistel läbirääkimistel WTOs, et tagada patendiõigustest loobumine, kuid hoiatas, et need läbirääkimised võtavad aega. WTO otsused nõuavad kõigi liikmete konsensust.

Donald Trumpi administratsioon oli kindlalt vastu patendikaitsest loobumisele WTOs koos Ühendkuningriigi, ELi ja Šveitsiga, kuid Katherine Tai otsus vaadata antud seisukoht üle on raputanud USA farmaatsiaettevõtteid.

Kolmapäeval saabunud otsuse tõttu langesid koronaviiruse vaktsiini tootvate ettevõtete aktsiad. Moderna, BioNTechi ja Novavaxi aktsiad langesid uudise peale 5 kuni 7 protsenti, samas kui Pfizeri aktsiahind langes ligi üks protsent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles