Toorainete hinnaralli rõhub Euroopa majandust

Liina Laks
, reporter
Copy
Arizona vasekaevandus: vase hind on tõusnud kümne aasta kõrgeimale tasemele
Arizona vasekaevandus: vase hind on tõusnud kümne aasta kõrgeimale tasemele Foto: CAITLIN O'HARA/REUTERS/Scanpix

Kuigi kiirelt kasvavad toorainete hinnad toovad nende pakkujate aktsiatele tõusu, paneb see teised majandusharud surve alla.

Seni tulemused teatanud Euroopa ettevõtetest on suutnud 60% analüütikute ootusi positiivses mõttes ületada, aga investoritele sellest ei piisa. Euroopa börsid olid täna pärastlõunal valdavalt rohelises, kuid pilt oli väga ebaühtlane: samal ajal kui toorainefirmade aktsiad tubli tõusu näitasid, vedasid toorainest sõltuvate sektorite, sealhulgas tehnoloogiasektori aktsiaid börse jälle allapoole.

Stoxx 600 indeks kerkis 0,3% 441 punkti tasemele. Indeksi võimsaim tõusja oli täna tulemused teatanud Taani ehtetootja Pandora, kelle aktsia kerkis enam kui 7%. Head minekut näitasid ka nafta- ja kütusekontsernide nagu Totali ja Royal Dutch Shelli aktsiad, kellele andis hoogu nafta kiire hinnatõus. Languspoolel paistsid silma taastuvenergia aktsiad nagu Vestas Wind ja Scatec Solar, samuti autotootjad Porsche ja Volkswagen. Samuti kaotas ligi 6% täna tulemused teatanud nn söögitegemiskarpide pakkuja HelloFresh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles