Pangad võtsid pensionifondidest, mis võtta andis (14)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
LHV Varahalduse juht Vahur Vallistu.
LHV Varahalduse juht Vahur Vallistu. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Samal ajal kui pensionifonde haldavate varahaldusettevõtete tulud ja kasumid eelmisel aastal langesid ning on teise samba pensionireformi tõttu veelgi kahanemas, võtsid nende pankadest omanikud eelmisel aastal dividendidena välja rekordilised summad.

Loe artiklist, kui palju erinevad pangad omanikutulu teenisid.

SEB Varahaldus kirjutab 2020. aasta majandusaruandes, et teise samba pensionireformi tulemus on kohalikele pensionifondide valitsejatele, muuhulgas SEB Varahaldusele, ühemõtteliselt negatiivne. «Lähiaastatel on oodata massiivset klientide lahkumist nii teise samba pensionifondidest kui pensionisüsteemist tervikuna, mida ilmselt süvendab keeruline globaalmajanduslik olukord ja kasvanud tööpuudus. Loodud pensioni investeerimiskontode süsteem viib fondidest lisaks tavaklientidele ka suuremate varade mahuga investeerimisest huvitatud kliente ning nende raha,» kirjutatakse aruandes. «Kokkuvõttes seab vastuvõetud pensionireform küsimuse alla kohalike fondivalitsejate jätkusuutlikkuse.»

Loe artiklist, kui palju dividende võttis kirjeldatud tumedale tulevikule vaatamata fondi omanik SEB pank fondist välja ning kuidas põhjendas seda fondi juhatuse liige. 

Vaatleme artiklis lähemalt ka, kui suurt omanikutulu on maksnud teised suuremad kohalikud pensionifondide fondihaldurid.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles