Euroopa riigid eelistavad kärbetele laenuraha (5)

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Saksa liidupäeva hoone Reichstag.
Saksa liidupäeva hoone Reichstag. Foto: Clemens Bilan/Epa/Scanpix

Euroopa Komisjoni majandusvolinik Paolo Gentiloni ütles aasta alguses, et tõenäoliselt ei pea ühenduse liikmesriigid pandeemia tõttu ka 2022. aastal kinni pidama eelarvenõuetest, mis tavaolukorras seavad piirid laenamisele ja kohustavad valitsusi püüdlema riigieelarve struktuurse tasakaalu poole. Luues erandi eelarvenõuete täitmisele loodab EL innustada liikmesriike kärpimise asemel investeeringuid tegema.

Seda liini kavatseb Deutsche Welle teatel teiste seas järgida Euroopa suurim majandus Saksamaa, mis jätkab mullu alguse saanud hoogsat laenamist. Kuigi Saksamaa on tuntud laenuvõtmist pelgava riigina, on rahandusminister Olaf Scholzi sõnul laenuraha kasutamine kolmandat aastat järjest – kokku üle 450 miljardi euro ulatuses – vältimatu, et tagada majanduskasv investeeringutega kliimakaitsesse ja digitaliseerimisse.

Laenata kavatsetakse ka aastatel 2023 kuni 2025, aga siis tehakse seda väiksemas mahus ja järgides riigi põhiseadusega sätestatud eelarvetasakaalu reegleid ja laenu võtmise piiranguid. Viimastest on pandeemia-aastatel parlamendi nõusolekul üle astutud. Lisaks laenurahale kaetakse Saksamaa eelarvedefitsiiti ka n-ö headel aastatel kogunenud reservidest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles