EL süüdistab Apple'it ebaausas konkurentsis

Copy
Apple'i logo ja ELi lipp
Apple'i logo ja ELi lipp Foto: FRANCOIS WALSCHAERTS/AFP

Euroopa Liit süüdistab Apple'it muusika voogesitusel App Store'i rakenduse ärakasutamises, et konkurente kõrvale tõrjuda.

Tegemist on ühe kõigi aegade suurima konkurentsikaebusega, mis on iPhone'i tootja vastu esitatud. Samal ajal seisab Apple silmitsi firmade vastuhakuga, kes soovivad vabaneda tema üleilmse veebipoe rangetest tingimustest ja tasudest. Samuti on USA, Venemaa, Suurbritannia ja Lõuna-Korea valitsused asunud maailma suurima kompanii tegevusruumi piirama.

«Kehtestades App Sore'ile ranged reeglid, mis kahjustavad võistlevaid muusika voogesituse teenuseid, jätab Apple kasutajad ilma odavamatest voogesitusvõimalustest ja moonutab konkurentsi,» ütleb EL-i konkurentsivoliniku Margrethe Vestageri avaldus.

App Store võtab konkurente puudutavate tehingute eest kõrgeid teenustasusid ega lase kliente alternatiivsetest tellimisvõimalustest teavitada.

Euroopa Komisjoni hinnang sai alguse Rootsi voogedastusteenuse pakuja Spotify ja teiste firmade kaebusest, kes süüdistavad Apple'it App Store'i ebaausas ärakasutamises, millega saab eelisseisundi Apple Music.

Apple omakorda lükkab süüdistused tagasi, leides, et Spotify tahab kasutada Apple Store'i eeliseid selle eest midagi maksmata.

Spotify 2019. aastal esitatud kaebus süüdistab Apple'it veel 30-protsendilise vaheltkasu võtmises Apple'i veebipoodi kasutavatelt firmadelt.

Spotify üleilmse tegevuse juht Horacio Gutierrez tervitas Euroopa Liidu algatust kui «kriitilist sammu Apple'i vastutusele võtmiseks konkurentsi moonutava tegevuse eest».

Tegemist on ühega mitmest sammust, mida Euroopa Komisjon on Apple'i suhtes viimase aasta jooksul astunud, et sundida firmat oma äritegevuse viisi muutma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles