Millistes riikides püüavad Eesti eksportijad jalga ukse vahele saada?

KredEx Krediidikindlustus
Copy
Pildil Signe Rähesoo, KredEx Krediidikindlustuse juhatuse esimees
Pildil Signe Rähesoo, KredEx Krediidikindlustuse juhatuse esimees Foto: Kredex

Üha enam Eesti ettevõtteid kindlustab oma eksporditehinguid, et kaitsta end äripartneriga seotud ootamatuste, näiteks tasumata arvete või makseraskuste eest. Vältav koroonakriis on loonud aga uue olukorra ning muutused majandusele on pikaajalised. Kuhu ja mida kodumaised firmad müüvad ning kuidas nad välismaiseid äripartnereid usaldada julgevad?

KredEx Krediidikindlustuse juhatuse esimees Signe Rähesoo selgitab, et üha enam ettevõtteid kasutab ekspordi laiendamiseks krediidikindlustust. “Meie klientideks on Eesti ettevõtted, kes ekspordivad riikidesse üle maailma. Nimistust leiab 70 erinevat riiki. Kõige enam ekspordivad meie kliendid Skandinaaviamaadesse, kuid Eesti ettevõtete kaupu liigub ka palju eksootilisematesse riikidesse,” ütleb Rähesoo.

Kõige enam ekspordivad krediidikindlustust kasutanud Eesti ettevõtted lähiriikidesse - Rootsi, Soome, Lätti, Leetu. Ent sihtriikide seast leiab ka näiteks Eesti ettevõtteid, kes müüvad oma keemiatooteid Indiasse, Uruguaisse ja Kõrgõzstani. Lõuna-Aafrika Vabariiki eksporditakse KredExi andmetel Eestist näiteks paberit ja pappi, Islandile ja Küprosele aga toiduaineid, puitu, erinevaid trükitööstuse tooteid ja teenuseid ning erinevaid töötleva tööstuse kaupasid.

Välismaise äripartneri võimalikud ohumärgid

Signe Rähesoo selgitab, et äririskide maandamiseks on mõistlik jälgida välispartneritega seotud ohumärke, mis võivad peituda nii välis- kui sisekeskkonnas, eriti praegu vältava koroonakriisi tingimustes. “Need võivad olla seotud ostja asukohariigi majandusseisu või muutustega turul, aga ka regulatiivsete muudatustega. Ettevõttes võib toimuda käibe langus või on hoopis tehtud liiga entusiastlikke laienemisplaane. Võib juhtuda ka täiesti ettenägematuid olukordi, nagu veeuputus või tulekahju äripartneri laos või nagu teame – ülemaailmne pandeemia,” loetleb ta juhtumeid, millega Eesti ettevõtted on kokku puutunud.

Rähesoo sõnul on paraku keeruline kõike ise jälgida või partneri tausta kohta alati aktuaalset infot saada. “Selliseid häid online-teenuseid nagu Eesti Äriregister ja Maksuameti maksuvõlgade andmebaas teistes riikides ei ole. Andmete saamiseks peavad olema sõlmitud lepingud ning ka siis ei pruugi saada just palju infot,” tõdeb ta.

Eeltöö võimalused on järjest paremad

Samas on Rähesoo sõnul täna Eestis piisavalt ekspertteadmisi, millele toetudes saavad kohalikud ettevõtted keskenduda oma põhitegevustele ning paluda abi selles, milleks neil endal aeg ning kompetents puuduvad. “Näiteks on võimalik oma äritehing või käive enne eksporti kindlustada ning teostada selle raames taustakontroll, millega väheneb risk maksmata arvetest tekkinud kahjude osas. Kindlustuskulu on planeeritav, aga näiteks partneri pankrot mitte,” selgitab Rähesoo, kuidas kindlustus ekspordile hoogu aitab anda. “Samuti tasub küsida nõu EAS-i ekspordinõunikelt, kel on hea ülevaade erinevate turgude praktikatest ning tavadest, mille järgimine aitab kiiremini uues keskkonnas vajalikke samme astuda.”

Ootamatused uues keskkonnas on tihti siiski paratamatud. Küll aga võib Rähesoo sõnul olla kohati üllatav, et ainuüksi KredEx Krediidikindlustuse kahjujuhtumitest ja ettevõtetega seotud makseraskustest moodustavad ligi 80% just pikaajaliste ärisuhetega seotud probleemid. “Ettevõtjad kaotavad oma kauaaegse äripartneri puhul sageli valvsuse ja on liigselt usaldavad, unustades nende tegevust pidevalt kontrollida - eriti juhul, kui koostöö on seni probleemideta laabunud ja riskid on näiliselt väga madalad,” hoiatab Rähesoo eksitava pildi eest ning soovitab ettevõtjatel ka pikaajaliste partnerite puhul võimalikud riskid läbi mõelda ning nendeks valmistuda.

Krediidikindlustus annab paindlikkust juurde, kui konkurentsitingimustes on klientidele vajadus anda pikemaid maksetähtaegu, mis võivad erinevatel välisturgudel küündida 90päevani või pikemakski. Ja kui ostja siiski ei suuda arveid tasuda, tuleb appi krediidikindlustus.

„Igal kriisil on kaks tahku ning iga kriis loob alati uusi võimalusi meie tublidele ettevõtjatele. Näiteks kui varem juurdunud tarneahelad ei tööta, loob see võimaluse Eesti ettevõtjatele uutele turgudele murda ja ostjate juures löögile pääseda. Peame olema paindlikud ja seda paindlikkust pakubki krediidikindlustus,“ julgustas KredEx Krediidikindlustuse juht.

Riigi asutatud kindlustusseltsina pakub KredEx Krediidikindlustus kodumaistele ettevõtjatele ainsana kindlustuslahendusi ka väljaspool Euroopa Liitu ja OECD majandusvööndit asuvatele sihtturgudele. Rähesoo sõnul on ettevõtted kindlustanud end KredExi krediidikindlustusega viimase 11 aasta jooksul enam kui 100 erinevas riigis tegutseva äripartneri võimalike äririskide vastu. Krediidikindlustus aitab – tänaseks on tekkinud probleemide korral hüvitatud ettevõtetele kokku umbes 6 miljoni euro eest kahjusid.

Loe lähemalt krediidikindlustuse kohta siit

Copy
Tagasi üles