Riik kaotab eluasemelaenu intresside maksuvabastuse (6)

BNS
Copy
Möödunud aastal oli uusarenduste osakaal tehingute koguvarvust tavapärasest kõrgem, mis kergitas ruutmeetri keskmist hinda. Foto on illustratiivne.
Möödunud aastal oli uusarenduste osakaal tehingute koguvarvust tavapärasest kõrgem, mis kergitas ruutmeetri keskmist hinda. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu

Neljapäeval kinnitatud riigieelarve strateegia (RES) kohaselt kaotab riik alates 2023. aastast eluasemelaenu intresside maksuvabastuse. 

Eluasemelaenu intresside maksuvabastuse ärakaotamist on soovitanud Eestile Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon (OECD), sest sellest saavad kasu eelkõige suuremate tuludega leibkonnad, mis suurendab ebavõrdsust. 

«Omal ajal kehtestati eluasemelaenu intresside mahaarvamise õigus selleks, et lihtsustada eluasemelaenude võtmist ja uute eluasemete ostmist,» selgitas rahandusministeeriumi pressiesindaja Märt Belkin ERRile ja lisas, et intressid olid kõrgemad ja laenuturg toimis kehvemini. Selliseid tõrkeid tema sõnul tänasel turul enam ei esine.

Muudatus puudutab ka neid, kellel on eluasemelaen varasemast ajast. 

300-eurose maksuvabastuse kaotamisega säästab riik 0,02 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT) aastas. Strateegia järgi langeb üldine maksukoormus 2022. aastal 33,3 protsendile SKTst ja jõuab 2025. aastaks 32,6 protsendini.

Valitsuse eesmärk on valitsusajal hoida maksusüsteem stabiilsena. See säilitab maksukoormuse hoidmist 33 protsendi lähedal SKTst.

Pensionisüsteemi teise samba muudatused tõstavad 2021. aastal vastava näitaja 37,3 protsendini, 2022. aastal reformi mõju aga väheneb. 

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles