Šokeerivad mõrvad läbi ajaloo

Viasat History
Copy
Foto: Wide Media

Viasat History pakub terve maikuu jooksul krimifännidele tõeliselt kõhedaid õhtupoolikuid: vaatajatele on kokku pandud eriprogramm “Mõrvakuu”. Igal argiõhtul on eetris dokumentaalsarjad meie tsivilisatsiooni judinaid tekitavatest tegudest.

Eriprogrammi juhatab sisse uus kuueosaline sari „Ajalugu läbi mõrvade“, mis on eetris esimest korda 3. mail kell 23.00. Meid viiakse ajas tagasi, et uurida ajaloo kõige šokeerivamaid mõrvasid ja näidata, kuidas toonased uurijad lahendasid need ilma tänapäevaste leiutistega nagu sõrmejälgede ja DNA-proovide võtmine ning kui psühholoogiline profileerimine polnud veel leiutatud. Sari juhatab vaatajad läbi minevikus toimunud kõige häirivamate mõrvade, mis põhjustasid tolleaegsetele uurijatele palju peavalu ja paelusid avalikkust. Juhtumid valiti viimase 200 aasta mõrvade seast ning selles artiklis heidame neile kõhedust tekitavatele müsteeriumidele põgusa pilgu.

Foto: Wide Media

Üks sari, viis suurlinna, kuus kuritegu

„Ajalugu läbi mõrvade“ uurib kuut brutaalset mõrva. Kui 1940ndatel aastatel leiti Londonis peata naise laip, arvati alguses, et ta sai surma pommitamiste käigus. Uurimine paljastas, et tegemist oli hoopiski kiremõrvaga.

Justkui Teine maailmasõda poleks olnud veel piisav, raevutses 1940ndate aastate Berliini tänavatel seksuaalkurjategija. Ta jahtis linna rongivõrgustikust üksikuid naisi. Ka teisel pool ookeani ei läinud asjad kuigi hästi: üks ettevõtja avas 1890ndatel aastatel Chicagos hotelli, mida hiljem hakati kutsuma mõrvahotelliks, kuna paljud külastajad kadusid jäljetult. Kaht meest, keda kahtlustati 1977. aastal Brasiilias Playboy modelli tapmisjuhtumis, ei mõistetud kunagi süüdi, sest nad seisid oma rikkuse tõttu seadustest kõrgemal.

Foto: Wide Media

Sarimõrvarid on olnud olemas ajaloo algusest peale

Ülalmainitud mõrvad toimusid ajastul, mil uurijad isegi ei teadnud sarimõrvari mõistet, rääkimata sellest, kuidas neid leida. Siiski on sarimõrvarid ajalooürikute kohaselt alati olnud osa ühiskonnast. Mõned inimesed usuvad, et vampiire ja libahunte käsitlevaid legende saab tegelikult seostada sarimõrvaritega.

Foto: Wide Media

Ajalooürikute järgi oli Liu Pengli, 2. sajandil eKr elanud Hiina keisri vennapoeg, ajaloo esimene dokumenteeritud sarimõrvar. Vaid oma lõbuks lõpetas ta vähemalt saja orja ja lindprii elu. 15. sajandi Prantsusmaa üks rikkamaid mehi Gilles de Rais röövis teadaolevalt lähedalasuvatest küladest arvukalt noori poisse, et neid oma lossis seksuaalselt kuritarvitada ja tappa. Tema ohvrite arv võis küündida sadadeni. Samuti on lugematu hulk teateid Ungari aristokraadi Elizabeth Báthory kohta, kes tappis vähemalt 650 noort tüdrukut, enne kui ta 1610. aastal arreteeriti. Muidugi on üks kõige kurikuulsamaid sarimõrvareid Rappija Jack, kes terroriseeris Londonit 19. sajandi lõpus ja tappis brutaalselt vähemalt viis naist. Jacki isikut ei tehtud kunagi kindlaks ning teda peetakse esimeseks nüüdisaegseks sarimõrvariks.

Foto: Wide Media

Mõrvari tabamine minevikus

FBI töötas psühholoogilise profileerimise välja alles 20. sajandi keskel. Selle meetodiga saavad uurijad sarimõrvade lahendamiseks koostada juhendi, mis põhineb varasematel mõrvadel ning nende tunnusjoontel, meetoditel ja toimepanijate eesmärkidel. Enne seda arengut oli sarimõrvari tabamise taga enamasti õnnelik juhus või uurija intuitsioon. Muidugi olid kurjategijad enne kaasaegset kriminalistikat palju hooletumad: neid ei huvitanud eriti, milliseid asitõendeid nad maha jätsid ja milliseid meetodeid nad kasutasid, seega isegi kui politseil olid piiratud võimalused, said nad mõne juhtumi lahendamiseks kasutada pealtnägijate tunnistusi ning ülbete roimarite ilmselgeid motiive ja hooletuid vigu.

Aga see polnud iga kord nii. Mõned sarjas kirjeldatud mõrvad on juba unustusse vajunud, kuid nende keerdkäigud sundisid tolleaegseid uurijaid üle oma varju hüppama ning looma ja kasutama uusi meetodeid, mis kaasajastasid kuritegevuse vastu võitlemist. Minevikus toimunud uurimisi näeb uhiuues sarjas „Ajalugu läbi mõrvade“, mis alustab 3. maist kell 23.00 Viasat Historys.

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat History Eesti 

Viasat History telekanal on saadaval enamustes Eesti teleoperaatorite pakettides.

Copy
Tagasi üles