Tallinn pikendab esimese haiguspäeva toetuse hüvitamist maikuu lõpuni

Brita-Maria Alas
Copy
Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.
Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus esitas linnavolikogule määruse eelnõu, millega pikendatakse esimese haiguspäeva toetuse maksmise perioodi kuu võrra ehk maikuu lõpuni. 

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on linlaste huvi hüvitise vastu olnud üsna suur ning paljud linlased on ka küsinud, kas meedet pikendatakse. «Toetuse maksmise perioodi pikendamisega soovime piirata koroonaviiruse levikut ning soodustada linlaste kohest koju jäämist esmaste haigustunnuste ilmnemisel,» põhjendas Kõlvart ja lisas, et vaatamata nakatumiste arvu vähenemisele tuleks jätkuvalt ettevaatlik olla. 

Kõlvarti sõnul ei soovi paljud haiguslehte võtta sissetuleku vähenemise tõttu ja haiguspäevade hüvitamisega alates esimesest päevast soovitakse tagada inimeste kindlustunne. 

Tallinna linn maksab tallinlastele esimese haiguspäeva eest toetust 30 eurot, mida saab küsida tagasiulatuvalt alates 25. märtsist väljastatud haiguslehe alusel. Kolmapäeva hommikuks oli esitatud 1894 esimese haiguspäeva toetuse taotlust.

Toetuse saamiseks peab inimene olema registreeritud Tallinna elanikuks. Taotlus esitatakse peale haiguslehe lõppemist ja haigusraha väljamaksmist. Hüvitise taotlust saab esitada linna e-teeninduses 24 tundi pärast seda, kui haigusleht on haigekassa poolt lõpetatud ja haigekassa on teostanud väljamakse. Haigekassa märgib haigusraha makstuks järgmise tööpäeva jooksul peale väljamakse jõudmist panka.

Arvestades kõrget nakatumisriski, palutakse kasutada e-teenindust. Vajadusel saab taotluse esitada ka e-kirja teel elukohajärgse linnaosa valitsuse sotsiaalhoolekande osakonnale või elukohajärgse linnaosa valitsuse teenindussaalis. E-kirjaga esitatud taotlus peab olema allkirjastatud digitaalselt. E-keskkonda saab siseneda riigi autentimisteenuse kaudu: ID-kaardi, mobiil-ID, Smart-ID ja EU eID-ga.

Haigekassa andmetel alustatakse Tallinnas keskmiselt ühes kuus 25 000 töövõimetuslehte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles