Rahandusminister lubab hoogsat erastamist: kõik, mis turukonkurentsis tõrgeteta toimib, tuleb erastada (16)

PM Majandus
Copy
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Madis Veltman / Postimees

Täna tegime valitsuskabinetis märgilise otsuse ettevõtluses riigi osa vähendada ja erastamisega edasi minna, kirjutab rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus Facebooki postituses. 

Pentus-Rosimannus kirjutab, et otsus langetati ASi Enefit Green erakapitali kaasamise, AS Operaili mittestrateegilise osa ja AS Teede Tehnokeskuse erastamise kohta. AS Levira riigile kuuluva 51% võimaliku erastamise tingimuste ja etappide ettevalmistamine viiakse lõpuni 2021. aasta lõpuks.

«Enamasti on riigi osalus põhjendatud strateegilise infrastruktuuri omamisel, selle opereerimisel aga juba mitte ilmtingimata. Ka riigi enamusega ettevõtetesse toob erakapitali kaasatus tavaliselt suuremat efektiivsust, arengudünaamikat ja paremat turutundmist,» tõdeb rahandusminister. 

«Valitsuskabineti soov on kõik riigi osalused analüüsilaual pulkadeks lahti võtta ja minu ettepanek on kõik, mis turukonkurentsis tõrgeteta toimib - erastada,» kirjutab Penus-Rosimannus.

Praeguse seisuga on riigil osalus 28 äriühingus.

«Valitsuskabineti soov on kõik riigi osalused analüüsilaual pulkadeks lahti võtta ja minu ettepanek on kõik, mis turukonkurentsis tõrgeteta toimib - erastada,» kirjutab Pentus-Rosimannus.

Rahandusministri sõnul on riigil on neid ülesandeid küll ja küll, mida ainult ja üksnes riik saab täita ning nendegagi on riigil tükk tegemist. «Nende kõrval ei peaks riik maksumaksja raha eest tegelema sisuliselt turu moonutamisega,» lausus ta. 

Niisamuti ka vastupidi. Riik ei kavatse Pentus-Rosmannuse kinnitusel erastada ühtegi ettevõtet või selle osa, millel on riigi toimimiseks strateegiliselt oluline ja asendamatu tähtsus.

Eesti Raudtee ja Rail Baltic Estonia võiks liita

Lisaks - kus on selge, et tegemist pole ega saa olema äritegevusega, vaid avalike ülesannete täitmisega, võib olla ausam praegustest aktsiaseltsidest teha sihtasutused. Seda tasub rahandusministri hinnangul kaaluda näiteks AS Hoolekandeteenuste, AS Vanglatööstuse puhul. «Mõnel puhul tundub tulevikus mõistlik sarnaseid funktsioone täitvad ettevõtted ühte liita, näiteks Eesti Raudtee ja Rail Baltic Estonia,» märkis ta. 

«Valitsus on kabinetiistungil oma tahet ja avatust erastamisega edasi liikumiseks näidanud. Nelja äriühinguga liigume edasi kiiremas tempos, ülejäänud riigi osalusega äriühingute võõrandamise, teenuse osutamisse erasektori kaasamise ning tegevusvormi muutmise otstarbekuse arutelu jätkub järgmise paari kuu jooksul,» kirjutas minister.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles