Valitsus alustab Operaili osalise erastamisega

PM Majandus
Copy
Operaili vedur.
Operaili vedur. Foto: Arvo Meeks

Täna otsustas valitsus alustada AS Operaili osalise erastamisega. Erastamine toimub järk-järgult ning esimeses etapis on plaanis müüa mittestrateegiliste äride 51-protsendine osalus.

«Operail on lisaks riigile olulise kaubaveo tagamisele avanud ka ärisuundi, mille erastamine loob võimaluse konkurentsipõhise kaubaveo turu tekkeks. Riigile jääva osaga säilib meie jaoks strateegilise tähtsusega kaubaveo osa. Osalise erastamisega saame ka vajaliku raha, et valmistada veduripark ette elektrifitseeritud raudteeks,» ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on andnud Operailile ülesande valmistada ette erastamine selliselt, et riigile jääks kontroll strateegiliselt tähtsa raudtee kaubaveo osas. Samuti peab mittestrateegiliste äride müügist saadav tulu võimaldama kindlustada raudteekaubavedude paremat teeninduskvaliteeti ja investeeringuid keskkonnasäästu. Peamiselt tuleb investeerida amortiseerunud veduripargi uuendamisse. Eesti kaubavedurite keskmine vanus on üle 35 aasta ning Eesti kaubavedude veduripargi investeeringu vajadus lähiaastate jooksul on ca 74 miljonit eurot.

51-protsendine osalus müüakse finantsinvestorile

Ettepanek on esimeses etapis müüa 51-protsendine osalus parima pakkumise teinud finantsinvestorile. Tulevikus on teises järgus kavas müüa ka ülejäänud 49%.

«Valitsuse otsusega saame nüüd edasi liikuda osaliseks erastamiseks vajalike tegevuste planeerimise ning elluviimisega kogu kontsernis. Lisaks kaubavedude teenindamisele Eesti rööbastel veame kaupu ka Soome raudteetaristul, ehitame uusi vedureid ning rendime vaguneid. Riigi jaoks mittestrateegiliste ärisuundade erastamine on mõistlik suund,» ütles Operaili juhatuse esimees Raul Toomsalu.

Äriühing AS Operail kuulub 100-protsendiliselt riigile, tema tegevusaladeks on raudtee kaubaveod, veeremi rent ja hooldus. Kaubaveo teenust osutatakse Eesti ja Soome avalikel raudteedel. Veeremirendi kliendid asuvad valdavalt Euroopa Liidu riikides (Eesti, Soome, Läti, Leedu) ning Ukrainas. Raudteeveeremi hooldusega tegeleb ettevõte Eestis Muugal ja Tapal asuvates depoodes.

Viimasel kolmel aastal on Operail arenenud kiiresti ning investeeritud on peamiselt veeremi rendiga seotud varadesse ning Soomes kaubaveo alustamiseks vajalike vedurite soetamisse. Tapal on ehitatud ka vedureid rendi eesmärgil. Operail on maksnud viimase kahe aasta jooksul brutodividende omanikule 13,7 miljonit eurot ning teeninud kasumit 2018. aastal 9,2 miljonit ja 2019. aastal 9,6 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles