Kuidas tagada taskukohaselt enda õiguste kaitse?

Maiko Kalvet
, ERGO õigusabikulude kindlustuse ärijuht
Copy
Foto: ERGO Kindlustus

ERGO õigusabikulude kindlustus aitab olukordades, kus sinu või su perega on käitutud ebaõiglaselt ning sellega kaasnevad rahalised kulutused või saamata jäänud hüvitised. 

Õigusabikulude kindlustus on selline kindlustus, mis võiks olemas olla igal Eesti inimesel. Statistika ütleb, et igal teisel eestlasel on viimase kolme aasta jooksul läinud vaja õigusabi. Ainuüksi eelmisel aastal andis ERGO õigusnõu või -abi ligi 4500 kliendile.

Neid vaidlusi, kus keegi on Sulle liiga teinud, keegi ei taha Sulle hüvitist maksta või veelgi hullem, keegi nõuab Sinult ebaõiglaselt midagi, võib tegelikult elus väga sageli ette tulla. Tihti tekivad vaidlused siis, kui me neid kõige vähem oodata oskame. Sellistes olukordades seisabki õigusabikulude kindlustus Sinu selja taga.

Missugust kaitset õigusabikulude kindlustus siis pakub? Aitame katta õigluse jalule seadmiseks tehtavaid kulutusi, kaitseme Sinu õigusi kohtus ja anname juhiseid, kuidas tekkinud olukorras käituda. Lisaks pakub õigusabikulude kindlustus võimaluse helistada kiirelt ja mugavalt ERGO juristile, kes Sind erinevates küsimustes nõustab ja aitab.

Teema on väga aktuaalne, sest koroona-aastal kasvas õiguslike vaidluste arv plahvatuslikult. Enim on sagenenud just vaidlused töötajate ja tööandjate vahel – eelmisel kevadel suurenes nende arv suisa 70 protsenti. See võib tunduda üllatav, sest me tahaksime uskuda, et Eestis on hea töökeskkond ning töötajad ja tööandjad saavad omavahel hästi läbi. Paraku see alati nii siiski pole – jäetakse maksmata lõpparveid, lõpetatakse töölepingud ebaseaduslikult või nõutakse töötajalt hiljem mingi väidetava kahju hüvitamist. Probleeme esineb isegi neil, kes arvavad, et neil on ideaalne töösuhe.

Toon paar näidet elust enesest. Õigusabikulude kindlustuse juristi poole pöördus mullu klient, kes koroonakriisi ajal koondati. Esialgu tundus tööandja tegutsemine olevat seaduslik, sest töötajale maksti lisaks lõpparvele ka hüvitist. Siis aga selgus, et kliendil oli kodus üheaastane laps. Samas jäid tööle kolleegid, kellel lapsi polnud. Koondamiste korral ei tohi esmajärjekorras koondada vanemaid, kes kasvatavad alla kolmeaastast last. Ilmnes, et tegelik töölepingu ülesütlemise põhjus oli hoopis tööandja ja töötaja vahel olnud konflikt. Kasutades ära riigis valitsevat eriolukorda, vabanes tööandja soovimatust töötajast läbi koondamise. Õigusabikulude kindlustuse juristid pöördusid kliendi nimel nõudega tööandja poole ja vaidlus õnnestus lahendada kohtuväliselt kompromissiga. Tööandja maksis töötajale välja lisahüvitise ja vaidlus lõppes ilma kliendile lisakulusid tekitamata, kuna kliendil oli õigusabikulude kindlustus. Kliendi kohtuvälised menetluskulud hüvitas ERGO.

Või teine näide: tööandja teatas töötajale kaks päeva ette, et teda koondatakse. Kahe päeva pärast tööandja lõpetaski töölepingu, kandis töötajale kontole üle töötasu, puhkusehüvitise ja koondamishüvitise, kuid jättis tasumata hüvitise vähem etteteatatud aja eest. Kuigi töötaja alguses üritas ise tööandjaga suheldes kokkulepet saavutada, seda ei juhtunud, ja töötaja pöördus õigusabikulude kindlustuse ERGO juristi poole. Jurist koostas töötaja nimel põhjendatud nõudekirja ning saatis selle tööandjale. Nõudekirja kättesaamisel tasus tööandja töötajale maksmata jäetud hüvitise koheselt.

Teadupärast on kohtus käimine ja oma õiguste eest seismine väga kallis. Õnneks õigusabikulude kindlustamine ERGOs seda pole. Kui keskmine advokaadi tunnihind on umbes 150 eurot, siis õigusabikulude kindlustuse hind algab 9 eurost kuus. Samas erinevalt tunni aja pikkusest advokaadi konsultatsioonist, millega kulud tavaliselt kunagi ei piirdu, tagab õigusabikulude kindlustus Sulle ja Sinu perele kaitse terve aasta läbi.

ERGO õigusabikulude kindlustus aitab, kui oled sattunud vaidlustesse seoses:

  • Töö- või teenistussuhtega. Näiteks Sa ei ole rahul lõpparve suurusega või on Sinu tööleping lõpetatud ebaseaduslikult. 
  • Sõidukiga. Näiteks autoteenindus ei taha tasuta parandada viga, mis tuleb taas esile paar päeva pärast auto remontimist. 
  • Kindlustuslepinguga. Näiteks pakub kindlustusandja Sulle ebaõiglaselt väikest kindlustushüvitist, mis ei kata tekkinud kahju. 
  • Lepinguvälise kahju tekitamisega. Näiteks on Su autole maja küljest kukkunud jääpurikas, kuid maja haldaja ei ole nõus kahju hüvitama. 
  • Tarbijaõigustega. Näiteks müüja keeldub puudustega kaupa parandamast või ümber vahetamast. 
  • Kinnis- või vallasasjadega. Näiteks ülemisel naabril on lõhkenud veetoru ja Sinu kodu on rikutud, kuid naaber keeldub kahju hüvitamisest.

Vaata lisaks: www.ergo.ee/erakliendile/oigusabikulude-kindlustus

Copy
Tagasi üles