Unusta arvutid, kiibikriis on jõudnud kodumasinateni

Liina Laks
, reporter
Copy
Financial Timesi andmetel on kiibikriisi tagajärjel ka kodumasinate tootjad hätta jäänud.
Financial Timesi andmetel on kiibikriisi tagajärjel ka kodumasinate tootjad hätta jäänud. Foto: Marianne Loorents

Mitmed suurettevõtted peavad tootmisplaanid pausile panema, sest kiipe lihtsalt pole hetkel turult saada.

Financial Timesi andmetel on kiibikriis jõudnud juba kodumasinate tootjateni. Kui varem on räägitud eelkõige IT-sektorist, siis nüüd on selge, et ka näiteks pesumasina- ja teleritootjad ei saa tootmisliine kiibipuudusel käivitada.

Kriisi on põhjustanud ühelt poolt koroonaaegse nõudluse hüppeline kasv ja teisalt äpardused ja õnnetused mitmes kiibitehases, mis on kiibipakkumist oluliselt vähendanud. USA leht kirjutab, et oma osa kriisi süvendamisel mängivad ka sanktsioonide alla pandud Hiina ettevõtted, kes kiipe suures mahus laos hoiavad ja teistele kätte ei anna. Ka Eesti tootjad pole hädast puutumata jäänud. Samas tuuakse välja, et kriisi kindlaks võitjaks on kohalikud tootjad, kes suudavad kiiresti reageerida – nende jaoks on ajad lausa kuldsed.

Samas arvab osa analüütikuid, et kriis võib juba käesoleva kvartali jooksul kiiresti kaduda ja alles siis näevad investorid, kui suur nõudlus turul tegelikult valitseb. Bernsteini analüütik Stacy Rasgon ütles, et pandeemia kadumisega on alles näha, kui suur osa nõudlusest on tegelikult fantoomnõudlus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles