Suur Briti justiitsmõrv: tarkvaraviga ja laisad juhid tegid postitöötajatest pätid (1)

Liina Laks
, reporter
Copy
Osad tarkvaravea pärast süüdi mõistetud postiteenistujad kohtu (High Courti) ees.
Osad tarkvaravea pärast süüdi mõistetud postiteenistujad kohtu (High Courti) ees. Foto: Rick Gold/Capital Pictures/GOL/Capital Pictures/Scanpix

Suurbritanniat raputab üks riigi ajaloo suuremaid justiitsroima juhtumeid: 39 postitöötajat mõisteti süüdi selles, et nad olid tööandja tagant varastades teda petnud, kuid süüdi oli tegelikult vigane tarkvara.

Reedel mõisteti õigeks 39 Briti postiteenistuse töötajat, kes mõisteti aastatel 2000 – 1014 süüdi reas kuritegudes alates vargusest ja petmisest ja lõpetades raamatupidamisandmete võltsimisega, kirjutab The Guardian. Osa neist pidi süütuna vanglas istuma, kuid kõikide nende elu oli jäädavalt rikutud, kuna kohtust saanud karistusega nad enam normaalset karjääri teha ei saanud. Andmed viitavad sellele, et valesüüdistuse saanud inimesi võib olla ligi 900.

Mis juhtus

Briti postiteenistus Post Office võttis 2000. aastal kasutusele Horizoni-nimelise äritarkvara, mille loojaks oli ettevõte Fujitsu. See programm näitas, justkui oleks ettevõttes kogu aeg raha puudu, aga tegelikkuses oli kõik korras.

Briti kohtunikud, kes vana asja uuesti läbi vaatasid, ei hoidnud kriitikaga tagasi: nende sõnul oli postiteenistuse juhtidele hästi teada, et tarkvara on vigane ja ebausaldusväärne. Kuid kohtu andmetel ei proovinudki ettevõte asjadesse selgust tuua, vaid uskus üsna pimesi tarkvara ja lükkas süütud töötajad piltlikult öeldes rongi alla.

Varem ei antud kaitsjate kätte ka raamatupidamist, mis oleks aidanud postitöötajaid kohe süüst vabastada, kritiseerisid nüüd kohtunikud.

Praeguse seisuga vaadati läbi 42 postitöötaja süüdimõistvat otsust, kuid The Guardiani andmetel on Post Office püüdnud hüvitada 2019. aasta seisuga 555-le endisele töötajale ligi 58 miljoni naelase summa, lisaks 12 miljoni naela eest õigusabikulusid. Samal aastal kutsus Post Office juht riiki üles seda kahjutasusid ise maksma, sest postiteenistusel endal sellist raha väidetavalt polnud.

Senimaani pole skandaali eest ühtegi isikut vastutusele võetud. Postiteenistujate õiguse eest võitlev ühing kritiseerib, et kuigi riik algatas nn Horizoni juhtumis riikliku uurimise, viib seda läbi sisuliselt Post Office'i omanik ja teiseks lõigati kohe ära võimalus siduda uurimine kriminaaluurimisega. Kommunikatsioonitöötajate ametiühing nõuab Suurbritannias valjuhäälselt, et algatataks kriminaaluurimine Post Office'i juhtivtöötajate vastu, kes mainitud skandaali ajal tegutsesid ja sajad postitöötajad kriminaalideks tegid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles