Kinnisvaraekspert: pensioniraha voolab turule arvatust vähem

BNS
Copy
Peep Sooman peab ebatõenäoliseks, et kolmandik pensioni väljavõtjatest raha kinnisvaraturule viiksid.
Peep Sooman peab ebatõenäoliseks, et kolmandik pensioni väljavõtjatest raha kinnisvaraturule viiksid. Foto: Marko Saarm / Sakala

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul plaanis varasemate küsitluste järgi ligikaudu kolmandik pensioniraha välja võtjatest investeerida kinnisvaraturule, kuid värskematel andmetel liigub pensioniraha kinnisvarasse siiski vähem.

«Alustame sellest, et ligi veerand Eesti elanikkonnast elab suhtelises vaesuses. Teiseks on kahel kolmandikul pankade hoiustajatel kuu lõpuks vaba raha alla 1000 euro. Kui panna siia kõrvale, et umbes pool pensioniraha välja võtjatest on deklareerinud, et neil ei ole enne palgapäeva isegi ühe kuu jagu elamisraha varuks ning vaadates raha välja võtjate vanuselist koosseisu ning keskmist rahahulka, mis neile nüüd ühekordselt laekub, siis kolmandikust on asi kaugel,» ütles Sooman pressiteates.

Märtsi lõpuni sai esitada II sambast lahkumise avalduse, mille tagajärjel otsustas enam kui 152 000 inimest II sambas kogumisest loobuda. Rahandusministeeriumi hinangul viivad lahkujad sambast kaasa 1,3 miljardit eurot. Samas saab avaldusi veel kuni juulikuu lõpuni tagasi võtta, nii et lahkujate lõplik arv selgub alles suvel.

Ta märkis, et peost suhu elavad madalapalgalisemad inimesed, kes moodustavad pensioniraha kasutusele võtjate hulgas valdava enamuse, hakkavad eelkõige tegelema oma jooksva elujärje parandamisega, olgu selleks siis võlgade tasumine või mööbli- või koduelektroonika välja vahetamine.

«Kindlasti on peresid, kes vabanevad niinimetatud üürnikulõksust ja saavad vabanenud raha kasutada kodulaenu sissemaksuks või odavamates väikelinnades suisa terve korteri ostuks, kuid hetkel näib, et kinnisvarasektorisse siseneb mitte kolmandik, vaid pigem kuuendik pensioniraha kasutajatest,» lisas Sooman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles