Korea ülirikaste perekonda tabas üüratu pärandimaks

Liina Laks
, reporter
Copy
Lee Jae-yong, kes jaanuarikuus vangi pidi minema. Mitmed avaliku elu tegelased nõuavad suure majandusliku mõjuvõimuga mehe vabastamist.
Lee Jae-yong, kes jaanuarikuus vangi pidi minema. Mitmed avaliku elu tegelased nõuavad suure majandusliku mõjuvõimuga mehe vabastamist. Foto: Jaewon Lee/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Samsungi taga on Lee‘de perekond, kes peavad nüüd leidma viisi, et tasuda 12 miljardi dollari suuruse pärandimaksu.

Lõuna-Korea seaduste järgi on pärandimaksu määr 60%, kõige kõrgem kõikidest OECD riikidest. Eelmisel aastal suri perepea Lee Kun-Hee. Samsungit hakkas juhtima tema poeg Lee Jae-yong, aga häda on selles, et viimane läks altkäemaksu- ja pettusesüüdistustega jaanuaris vangi.

Nüüd ei taha ei perekond ega ka Samsung öelda, kust võtavad Leed 12 miljardit dollarit pärandimaksu tasumiseks. Financial Times kirjutab, et tõenäoliselt on Leed sunnitud müüma olulise osa oma kunstikogust, mille väärtust hinnatakse 2,7 miljardile dollarile. Kuna perekonnal on võimalik kunstikogu ka annetada, siis saavad Leed sellevõrra oma maksukoormust vähendada, sest annetustega saab maksumäära vähendada. See kütab Lõuna-Koreas kirgi, sest vahed rikaste ja vaeste vahel on suured.

Aga mitte ainult: kuna surnud mehe varandus jaotus erinevate firmade vahel, siis oodatakse, et paljusid ettevõtteid tabab tõeline dividendisadu, mis aitaks pärijatel maksu ära tasuda. Financial Times kirjutab, et tõenäoliselt kulub maksmiseks viis aastat ja lõpuks peavad konglomeraadi pärijad ikkagi osa ettevõttest maha müüma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles