Madis Müller: tarbimispidu kiirendab lühiajaliselt majanduskasvu

PM Majandus
Copy
Eesti Panga president Madis Müller.
Eesti Panga president Madis Müller. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Panga president Madis Müller kirjutab oma blogis, et peagi paisu tagant välja pääseva tarbimise mõju Eesti majandusele on teravam kui mujal Euroopas, kuna majanduse taastumisega samasse aega jääb pensionisüsteemist säästude väljavõtmine.

Müller märgib blogis, et üks raskemini ennustatav, kuid majanduskasvu tugevalt mõjutama hakkav tegur on inimeste ostukäitumine pärast piirangute leevenemist. Viimase aasta jooksul on inimeste säästud kasvanud nii Eestis kui ka euroalal tervikuna. Seda on põhjustanud inimeste kasvanud ettevaatlikkus suuremate ostude tegemisel aga ka tõsiasi, et näiteks puhkustele ja meelelahutusele ei olegi olnud võimalik tavapärasel moel kulutada.

Euroopa Keskpank on teinud küsitlusi ja uurinud inimeste plaane oma kasvanud säästude kasutamiseks. Vähemalt küsitlustele vastates ollakse üsnagi konservatiivsed ning enam kui 2/3 vastanutest usub, et suudab kogunenud sääste hoida pikaajalise puhvrina või kasutada laenude tagasimaksmiseks. Varasemad kogemused küll viitavad pigem suuremale tõenäosusele, et säästud siiski jõuavad üsna kiiresti tarbimisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles