USA suur maksuplaan paneb investorid värisema

Liina Laks
, reporter
Copy
USA president Joe Biden tahab rikkad suurema maksu alla panna
USA president Joe Biden tahab rikkad suurema maksu alla panna Foto: Tom Brenner/Reuters/Scanpix

USA president Joe Biden valmistub tõmbama katet suurelt maksureformilt, millega rikkaimate ameeriklaste maksukoormus kerkiks 43,4 protsendini. Turud reageerivad närviliselt.

Maksutõus ei taba kõiki ameeriklasi sugugi ühtlaselt: Biden plaanib tõsta makse eelkõige neil, kes teenivad aastas vähemalt miljon dollarit ning ka siis maksustatakse ainult kapitalitulu, selgitab Financial Times. Kuidas täpselt maksustamine toimuma hakkab, pole veel teada. Praegu peab USAs kapitalitulu maksumäär 20%.

Maksutõusuga tahab president rahastada triljoni dollari suurust päästepaketti, millest osa rahast läheks haridusele.

Maksutõusuga pööraks Biden tagasi oma eelkäija Donald Trumpi sammud, nimelt vähendas ta oluliselt ettevõtete ja rikaste maksukoormust. See samm turgudele meeldis, tähendas see ju, et rikkamatele jääb rohkem raha kätte ning vaba raha otsib tihti oma kohta börsil ja tõesti – börside tõusu ei suutnud peale maksulangetust pea miski väärata.

Eilne teade investoritele ei meeldinud: S&P 500 indeks vajus protsendi võrra. Spotlight Asset Groupi investeeringute juht Shana Sissel arvas, et kui maksutõus tuleb, võib see iseäranis aasta lõpus turgudel suure müügilaine kaasa tuua: kõik püüavad oma varasid maksuameti eest kõrvale nihverdada.

Bloomberg kirjutab, et Bideni maksureformi plaan on süüdi ka bitcoini languses: bitcoin vajus allapoole 50 000 dollari taset ning on viimase seitsme päevaga kaotanud oma väärtusest ligi viiendiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles